Spiritueel Ondernemers Netwerk

Het boek Vrijgeven, vieren van verbintenissen 2014 2 de druk  (november 2012 was de eerste druk uit.)
   ISBN: 978.90.8840.081.0 Uitgever is Panta Rhei

 

‘Voor mensen die in een veranderingsproces zitten, die worstelen met loslaten, is inzicht over Vrijgeven een verademing, waar loslaten je met lege handen achterlaat daar geeft Vrijgeven het besef van eigen keus en eigen waarde.’ Aldus Anneke Wittermans

 

Introductie Vrijgeven, vieren van verbintenissen.

Als we al onze zorgen, verlangens, dierbare, kinderen zomaar zouden loslaten en hun letterlijk laten vallen ligt er overal zwerfvuil. Als we loslaten doen we alsof de verantwoording ons niet toebehoort, maar het blijft vaak knagen omdat losgelaten zaken , nu ombekommerd in een niemandsland rond slingeren in de hoop, dat iemand anders de rommel voor ons opruimt.  Dit loslaten geeft vaak het resultaat van een gevoel van ontevreden en minderwaardig. Loslaten is een begrip wellicht onjuist vertaald uit Sanskriet in  loslaten in het Nederland en idem in het  Duits. Het woord Vrijgeven erkent de waarde van de verbintenis.

 

Woorden zijn als bootjes. Zij kunnen ‘waar’ transporteren van de een naar de ander. Als de lading de bedoeling van het woord dekt, dan kunnen woord en inhoud nieuwe oevers bereiken. Beschrijft Anneke in het voorwoord van het boek Vrijgeven.

 

Mens hunkert naar erbij horen, naar verbindingen aangaan, van betekenis zijn voor een ander.

Loslaten is eigenlijk een nonchalant gebaar In het dagelijks leven is loslaten een populair begrip geworden. Maar het valt niet mee om het in praktijk te brengen. Mensen voelen zich  vaker vastzitten aan geliefden, kinderen, problemen, onvervulbare verlangens, zorgen en pijnen. In wezen willen we  erbij horen, betrokken zijn bij onze dierbaren. Loslaten lukt dan vaak niet. Als er nog een belangrijke boodschap in de verbintenis verborgen ligt, kunnen we het woord loslaten geen goede lading meegeven, omdat we niet werkelijk loslaten. Pijnervaringen doen ons veranderen van richting; als we die volledig omarmen, werken ze als een kompas in het leven. De opdracht om los te laten, ontkent  het natuurlijke verlangen om verbonden te willen zijn. Juist in de herhaling van de uitgesproken wens om los te laten, kan de mens in verwarring raken. Een gevoel van in de knoop zitten, in een wirwar gevangen zitten tussen vrij en verbonden zijn.  Vrijgeven geeft een andere kijk , houdt intact en erkend de verbintenis. Het geeft te denken en zet in beweging.

 

Vrijgeven en de stappen die daarvoor nodig zijn, luchten op.

Vrijgeven impliceert dat de mens een vrij en autonoom wezen is dat kan beschikken over zijn eigen lot en geen slachtoffer is dat iets van zich af probeert te schudden. Het is iemand die succes ervaart omdat het beste in zichzelf bewaard wordt door vrij te geven. Vrijgeven lukt als de waarde bewaard kan blijven. Concentreren op waarde en betekenis geeft richting aan, erkent belangen. Zo krijgen we sturing, kompas en compassie, koesteren de waarde en gunnen we onszelf en de ander een autonoom en vrij bestaan.

 

Vrijgeven is kiezen, is liefhebben en zorg dragen, is de verbintenissen vieren. Vrijgeven is niet belastend; de waarde die we behouden verrijkt ons. Boek verkrijgbaar in boekwinkels , ook tijdens lezingen van de auteur.

                                                                                                             

 

Vriendelijke groeten Anneke Wittermans

auteur, spreker, danscoach en choreografe

Wilt u een artikel plaatsen in uw magazine neem contact op Anneke Wittermans

0578-610161 of  diadans@planet.nl  www.diadans.nl

Weergaven: 119

Bijlagen:
richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden