Spiritueel Ondernemers Netwerk

Als therapeut en als maatschappelijk werker valt het me steeds meer op dat heel veel cliënten die ik krijg, al heel erg veel hebben gedaan, ondergaan en geprobeerd hebben. Die hebben vaak al heel veel verschillende therapieën, begeleiding, trainingen, workshop e.d. gehad en meestal zonder blijvend effect. Zeker de cliënten die burn out achtige klachten hebben zijn vaak al ervaringsdeskundige op het vlak van hulpverlening, begeleiding en therapie maar hebben nog steeds dezelfde klachten.

Wat mij ook opvalt is dat deze cliënten over het algemeen, na alles wat ze al gekregen en ontvangen hebben, nog steeds geen inzicht en kennis hebben over wat bijvoorbeeld een emotie is, wat het doel, wat de betekenis en de oorsprong van een emotie is. Ook zien deze cliënten vaak geen samenhang in denken, emotie, gevoel en het eigen verleden.

Hoe vreemd is dat, dat mensen die met klachten naar een hulpverlener gaan, klachten die alles te maken hebben met het denken, emoties, gevoelens en de invloed van het eigen verleden, daar geen kennis en inzicht in krijgen aangeboden. Dat zijn toch de hoofdrolspelers in en bij heel veel psychische (en naar mijn overtuiging ook fysieke) klachten...

Ik denk dat de werking en duurzaamheid van heel veel methodieken, therapieën en begeleidingsvormen vergroot zou kunnen worden als er eerst een basis van kennis en inzicht gegeven zou worden betreffende de samenhang en samenwerking tussen het denken, emoties, gevoelens en de invloed van het verleden daarop en daarin......In feite is dat de map, je handleiding, de tomttom door dat gebied, en die heb je hard nodig als je blijvende veranderingen wilt aanbrengen.

Ik denk dat door enerzijds een toename van de toegankelijkheid van bewustzijn en daardoor een toename van gevoeligheid, en anderzijds een afname van verbondenheid aan veralgemeniseerde instituten en organisaties, mensen veel meer in en vanuit hun eigen kracht kunnen en ook willen werken aan zichzelf en aan deze wereld.

Kennis en inzichten, en het dus wél werken vanuit en met "waarom" vragen neemt daardoor in mijn ogen ook meer en meer toe. Hoe gaan hulpverleners daar mee om? Blijven die kant en klare methodieken en oplossingen aanbieden zonder onderliggende kennis en inzichten waarom en waarvoor en waardoor? 

Weergaven: 90

Hierop reageren

richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2018   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden