Spiritueel Ondernemers Netwerk

Ondernemerschap

 

Wat betekent voor jou het woord ondernemerschap en op welke wijze kijk en handel jij er nu al naar? 

 

Mijn naam is Hans Oelen
Ik ben directeur/eigenaar/trainer/coach van Palaver-Trainingen.

Ik ben dus ondernemer, maar………………wat is dat nu eigenlijk?

Graag wil ik, in het kader van het ontwikkelingsproject waar we samen en iedere dag inzitten, aan de hand van dit artikel met jullie van gedachten wisselen over:

Uiting geven aan

– Intern ondernemerschap –

Het grappige is dat ik vaak gebruik maak van het woord ondernemerschap, maar me nu met dit artikel realiseer, dat ik er niet één twee drie een kernachtige betekenis of definitie aan kan geven. Het heeft enerzijds een zakelijk en professioneel karakter, anderzijds is het meer een gevoel.

Het betekent dat je ergens leidend in wilt zijn, eigen baas wilt zijn, dat je zelfstandig wilt zijn en dat je op die manier uiting wilt geven aan zaken die meer aan de emotionele kant liggen, namelijk aan je passie, een droom hebben en die tot werkelijk brengen.
Iemand zijn die volledig achter zijn idee of plan staat en die de ideeën in actie kan omzetten.

Ik realiseer me dat dit allemaal mooie woorden zijn en de vele woorden komen dan ook uit mijn gevoel.
De essentie van ondernemerschap echter is voor mij, waarde toevoegen aan de wereld, aan de mensen in die wereld, aan mensen binnen bedrijven en aan mensen die naar die waarde op zoek zijn.
Het gaat mij niet primair om waarde waarvan ikzelf denk dat het waardevol is, maar waar ook andere mensen de waarde van inzien en in zo'n mate dat ze ook nog bereid zijn om er iets voor terug te geven, bijvoorbeeld geld. Dat is voor mij waar het bij ondernemerschap om draait;

Het creëren van waarde.

Ondernemerschap beperkt zich niet alleen tot die mensen die er voor kiezen een eigen bedrijf te starten, het geldt zelfs en misschien nog wel in sterkere mate voor mensen in dienstverband.

Uiting willen geven aan je unieke persoonlijke talenten en kwaliteiten en daarmee toegevoegde waarde creëren voor je organisatie, het management en met name ook voor je medewerkers en alle externe partners waar je dagelijks mee te maken hebt.

Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat intern ondernemerschap een ‘way of life’ is, een manier waarop je omgaat met de prikkels die je vanuit jezelf en van buiten krijgt.

Wanneer ik hier aan denk, dan kom ik automatisch bij een aantal essentiële persoonlijke eigenschappen, karaktereigenschappen en dan denk ik aan zaken als:

§                     proactief zijn

§                     passie hebben

§                     zelfstandigheid

§                     creatief zijn

§                     echt iets willen realiseren

§                     moed hebben en uitdragen

§                     doorzettingsvermogen

§                     volhardend zijn

§                     ……………...


En laten we ook niet vergeten dat je als intern ondernemer moet weten wat je wilt, hoe je dat wilt realiseren en welke middelen je daar voor nodig hebt. Je er dan vervolgens in vastbijten en volhardend zijn met vol vertrouwen dat je het gaat realiseren, net zolang tot dat je het hebt bereikt……, dat,  wat je in je droom of in je hoofd had om te realiseren.

Wanneer ik nu kijk wat een ondernemer naar zichzelf toe moet kunnen, dan is het heel erg belangrijk dat hij naadloos in kan spelen op de behoeftes van zijn omgeving.

Zicht hebben op zijn eigen kwaliteiten en vaardigheden en helder zijn in wat hij wel en niet kan, is vervolgens het verschil wat het verschil maakt.

Vaardigheden

Over welke vaardigheden moet je als intern ondernemer beschikken?

Duidelijk is dat je managementvaardigheden moet hebben, maar het is ook van belang dat je over sociale vaardigheden beschikt. Je moet kunnen samenwerken en ook het kunnen leggen van goede contacten en deze onderhouden.
Vanuit je persoonlijkheid zie je verandering nooit als een bedreiging, maar juist als een kans, want met kansen kan je weer mogelijkheden creëren, hier waarde aan geven en er mensen gelukkig mee maken en er iets voor terug krijgen.

Een veelheid aan beelden die zich koppelen aan intern ondernemerschap en nog steeds heb ik het voor mijn gevoel niet sluitend gemaakt.......
echter, volstaat het naar mijn idee voldoende om hier iets mee te doen, bijvoorbeeld aan jou een paar persoonlijke vragen voor te leggen:

 

 Herken jij jezelf hierin als directeur/zelfstandig ondernemer?

 Wat herken je wél en wat (nog) niet, bij jezelf?

Aan welke aspecten en/of kwaliteiten voldoe je al en …………..

hoe ziet en merkt je omgeving dit?

 

Ik ben gewoon benieuwd.

 

Hans Oelen

Weergaven: 41

Berichten in deze discussie

Hallo Hans,

Dank voor je mooie bijdrage.
Zelf heb ik ook met het woord "ondernemerschap" gestoeid.
Officieel is een ondernemer iemand die een bedrijf opzet en zelf hiervoor het financiele risico draagt. In die zin ben ik geen ondernemer, maar een manager. Daarom heb ik me in eerste instantie ook niet betrokken gevoeld bij deze website.
Maar ook Theo heeft mij verteld dat hij het woord "ondernemer" veel breder ziet.
Ik kan me aardig in jouw text vinden, ben vooral blij dat je ook aandacht schenkt aan het realiseren en doorzetten. Mooie ideeen hebben is leuk, maar je moet ook de kracht en doorzettingsvermogen hebben om het in werkelijkheid neer te zetten.

Groeten,


Maria

RSS

richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden