Spiritueel Ondernemers Netwerk

Informatie

Geweldloze Communicatie

Geweldloze Communicatie is als term geïntroduceerd door Marshall Rosenberg. Deze groep besteed aandacht aan dit concept

Leden: 107
Meest recente activiteit: 10 Nov 2015

Geweldloze Communicatie

De term Geweldloze Communicatie is geïntroduceerd door Marshall Rosenberg. Het heeft tot doel het mogelijk te maken met andere mensen effectief en mededogend te communiceren. De kern van dit concept ligt erin duidelijk observeringen, gevoelens, behoeften en verzoeken uit te drukken. Dit kan gebeuren op een manier waar diagnostische of veroordelende taal wordt vermeden.

Zijn model kent vier stappen:

1. Waarnemen zonder te evalueren of analyseren;
2. Gevoelens onderkennen bij de ander en bij jezelf;
3. De onderliggende (onvervulde) behoeften achterhalen bij de ander en bij jezelf;
4. Het doen van een verzoek, om het leven te verrijken en mooier te maken. Van wezenlijk belang is dat de ander volledig vrijgelaten wordt het verzoek in te willigen of juist niet.

Discussieforum

Helpen?

Begonnen door Wonieka A. Meuter. Laatste reactie van Henk Moelker 13 Mrt 2010. 15 Antwoorden

Lieve lezer,Regelmatig lees ik over mensen die graag anderen willen helpen. Mij bekruipt dan steeds de vraag vanuit welke behoefte zij dat willen doen. Zelfs: wat maakt dat wij zo graag anderen…Doorgaan

Anders-zijn

Begonnen door Wonieka A. Meuter. Laatste reactie van Josefien Harmsen 25 Nov 2009. 14 Antwoorden

Lieve lezer,Sommige mensen voelen zich een buitenstaander in deze wereld. Ze voelen zich er buiten staan, alsof ze niet kunnen of mogen deelnemen aan het leven. Ze zien vanalles om zich heen…Doorgaan

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Begonnen door Marian van den Beuken. Laatste reactie van Gubanski Rina 10 Sept 2009. 6 Antwoorden

Boekbespreking: Constructief omgaan met irritatie en boosheidHet valt niet altijd mee om op een respectvolle en vreedzame manier een dialoog met elkaar aan te gaan. Zeker niet als je woedend bent of…Doorgaan

Geweldloos in contact

Begonnen door Wonieka A. Meuter. Laatste reactie van ruud 22 Aug 2009. 1 Beantwoorden

Lieve lezer,Autistische kinderen lijken vaak moeite te hebben met zich in te leven in anderen. Hoe maak ik duidelijk wat er gebeurt in interacties?Een voorbeeld uit de praktijk. Als ik terug kom op…Doorgaan

Stressvrij leven?

Begonnen door Wonieka A. Meuter. Laatste reactie van Gubanski Rina 30 Jul 2009. 4 Antwoorden

Lieve lezer,In de tijd waarin we leven gaan veel mensen gebukt onder stress. Stress kan vele vormen aannemen. Ergens is de druk te hoog geworden. Een veelheid aan dingen, waardoor het niet meer te…Doorgaan

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Geweldloze Communicatie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Berna Wellen op 16 Januari 2012 op 19.21

kan iemand mij de communicatiestructuur van deze groep uitleggen? zoals jullie allen kreeg ik in mijn mailbox een (overigens heel interessant) bericht van Eric Ooyevaar over het ego-dieet. ik verwachtte hier in het forum een copie van dat bericht te vinden en te kunnen reageren, maar niet dus. ik heb eric al een email gestuurd, maar mij lijkt het prettig als we dergelijke inhoud ook hier op het forum kunnen uitwisselen. wie kan mij er iets meer over vertellen of over waar ik kan lezen hoe de communicatie werkt binnen deze groep en/of binnen het geheel van het spiritueel ondernemers netwerk. dank! berna wellen

Reactie van corrie vonk op 31 Maart 2009 op 16.45
Zie bericht.
Reactie van Viviana - Spiritscoach op 5 Maart 2009 op 12.21
GC is voor mij Communiceren vanuit je Hart.
Reactie van Lianne van Zutphen op 1 Maart 2009 op 17.49
Prachtig ik sluit me graag aan!
Reactie van Thally Sangster op 8 Februari 2009 op 22.13
Beste Allemaal,

Ik speel al langere tijd met de gedachte om lid te worden van de GC groep, omdat het mij erg aantrekt. Vanuit mijn werk heb ik veel met (mis)communicatie te maken en daar wordt ik niet altijd blij van. In ieder geval lijkt het mij leuk om hier op dit netwerk deel te nemen en van gedachten te wisselen.

Een van mijn gedachten wil ik alvast met jullie delen. ik heb hem ooit eens begin 2000 opgeschreven.

--------------------------------------------
"De vraag is: "Hoe ga ik met mensen en situaties om?"
Mijn uitgangspunt is eenheid en liefde.

Liefde is nooit kwaadaardig. Wil dat zeggen dat Liefde altijd zachtaardig is?
Liefde gaat uit van de eenheid. Op het moment dat een (af)scheiding teweeggebracht wordt, is het doel voorbijgeschoten.

Het antwoord is eenvoudig: de intentie is bepalend.
Op het moment dat de eenheid uit het oog wordt verloren (en dat gaat mij nog eenvoudig af; je maakt je kwaad, bent verdrietig, zit in een hectische situatie) verlies je jezelf en dus het doel uit het oog.

Voor bewaring van de intentie is BEHEERSING noodzakelijk.
Niet beheersing in de zin van onderdrukking, maar beheersing in de zin van inzicht. Het inzicht in de weg.

Wat ik moet leren is: te allen tijde dit inzicht te bewaren. Het inzicht maakt mij meester.

Meester van mijzelf en daardoor van mijn omgeving."

-------------------------------------------------

Thally
Reactie van Jolanda Simons op 4 November 2008 op 21.29
Hoi Marian en Peter,

Ik speel graag mee, ik ga pendelen tussen Almere en Breda, dat ligt ook in de 'buurt' van Oosterhout en Vlijmen. Ik hou me dus aanbevolen.
Misschien kunnen we Peter ook uitnodigen voor de bijeenkomst van 3 dec. a.s. bij Annette Beerens, waar Marian en Jolanda beide naar toe gaan.
HARTelijke groet, Jolanda.
Reactie van Marian van den Beuken op 4 November 2008 op 21.17
Hoi Peter,
Misschien is het leuk om het spel Grok eens met een paar mensen uit de 'buurt' te spelen? Ik woon in Vlijmen, is niet echt ver uit de buurt van Oosterhout. Ik heb het spel en heb het behalve tijdens die presentatie nog niet gespeeld. Misschien is het leuk om wat te experimenteren.
Hartelijke groet,
Marian
Reactie van Marian van den Beuken op 4 November 2008 op 17.16
Dag Peter en Jolanda,
Fijn dat ook op het SON een werkgroep Geweldloze Communicatie is gestart. Ik vind zelf de term geweldloze communicatie een beetje een minimumprogramma. Voor mij betekent het veel meer: helende communicatie. Iedere vorm van communicatie kan een verrijking zijn voor alle betrokkenen. Het heeft te maken met hele zuivere afstemming: waar is de ander, wat is de diepere intentie van wat die wil zeggen en hoe nabij mag ik de ander naderen. Een mooie Engelse uitdrukking vind ik: Listening each other into speech. Ik vind het zelf heerlijk als ik op die manier benaderd wordt. Het betekent bijvoorbeeld dat ik de tijd krijg om te komen bij wat ik werkelijk wil zeggen. Ik voel dan oprechte belangstelling, ruimte, warmte. Ik vind het zelf nog steeds een hele toer om vanuit mijn hart naar iemand te luisteren die zich heel kwaad of negatief uit. Daar kan ik erg door van slag raken en dan heb ik mijn handen vol aan mezelf. Ik leer er wel steeds beter mee omgaan. Hoe is dat voor jullie?
Ik heb een basiscursus G.C. gedaan en heb daar veel van opgestoken.
Ik probeer wel mijn eigen vormen er in te vinden en merk vaak dat het vooral de toon is die de muziek maakt. De voorgekookte zinnetjes die ik tijdens de training heb geleerd, althans, zo heb ik dat ervaren, daar krijg ik een beetje de kriebels van. Voor mij is spontaniteit heel belangrijk.
Ik ben laatst naar de presentatie geweest van GROK, een spel over gevoelens en behoeften. Het is uitgegeven bij Earthgames. Het was een mooie bijeenkomst. We hebben een paar keer het spel gespeeld en het was heerlijk om te merken hoe snel je met 'wildvreemden' van hart tot hart contact kunt hebben. Geweldloze Communicatie is echt een snelweg naar het hart!
Hartegroet, Marian
Reactie van Jolanda Simons op 4 November 2008 op 12.27
Dag Peter,

Ik heb ooit als docente Communicatievaardigheden gewerkt binnen het Hoger Onderwijs. Tijdens dit werk ontdekte ik dat communicatie wel 7 lagen bevat en dat communicatiestoornissen ontstaan doordat de zender en de ontvanger ieder vanuit een andere laag communiceren. Ik heb geleerd dat geweld altijd voortkomt uit de emotionele laag van mensen.
Ook het leren luisteren met je "derde" oor is een training van jaren. Geweldloze communicatie is voor mij dit leren luisteren met je 'derde' oor. De ziel van de ander verstaan (verstehen) is de ander in zijn volledige waardigheid kunnen laten, ondanks dat jezelf een andere mening, gevoel, visie, gedrag etc. voorstaat. "Zelfverantwoordelijke Zelfbepaling" vind ik ook een mooi begrip om hier aan te koppelen. Dit komt uit de pedagogische wetenschappen en is het doel van opvoeding. Geweldloze communicatie is voor mij dan ook Liefde met de grote L.

Met HARTelijke groet,
Jolanda
 

Leden (100)

 
 
 
richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden