Spiritueel Ondernemers Netwerk

geert hommes
  • Man
  • Heelsum
  • Nederland
Delen op Facebook Delen op Facebook Delen

De vrienden van Geert hommes

  • Jan van Tiel
  • Lidia van der Klei
 

De pagina van geert hommes

Profielgegevens

Met welke talenten wil je anderen van dienst zijn?
mijn kennis van ontwikkelen en lezen van het onderbewuste
Wat is je website?
http://www.tominstitute.com
Wat betekent spiritualiteit voor jou?
Er is meer tussen hemel en aarde het geen het leven nog mooier maakt om te ervaren en te zijn. Uit eindelijk gat het om een ding en dat is liefde en niet het ego.
Hoe is dat inzicht gegroeid en wie/wat speelde daarbij een bijzondere rol?
Ik was een zeer rationeel persoon en ben door het werken aan mijzelf ontwikkeld en bevrijd uit mijn belemmerende overtuigen en zo mij zelf geworden.
Wat doe je met spiritualiteit in je werk?
Ik train mensen in non-verbale communicatie de kaart van het onderbewuste, welke oa. terug te vinden zijn in de lijnen in het gezicht. Verder kunnen we mensen helpen in het ontwikkelen en benutten van hun onderbewuste
Mijn advies aan anderen (één kernachtige zin/quote)
yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift, that's why they call it the PRESENT
De missie van Geert Hommes:
“Mensen anders leren kijken”


De afgelopen decennia is het onderzoek naar onze hersenen in een stroomversnelling geraakt. Veel uitkomsten laten zien dat wij mensen minder rationeel, of liever gezegd “bewust” handelen dan wij aannemen. Ons “onbewuste” brein bepaalt in zeer grote mate – sommigen zeggen wel tot 95% - van ons gedrag. Niet alleen de op zichzelf al complexe autonome lichamelijke functies, maar ook zeer complex gedrag. Veel van onze schijnbaar bewuste keuzes nemen we feitelijk op de autopilot. Er is een breed spectrum van gedrag dat we zelf niet opmerken. Een groot gedeelte van onze menselijke interactie en communicatie loopt via andere, veel minder bewuste, processen. Dit is het domein van de non-verbale communicatie.

De belangstelling voor non-verbale communicatie groeit. Dat merkt Geert Hommes dagelijks. Hommes is oprichter van TOM Institute. TOM staat voor “The Other Message”, de boodschappendie wij non-verbaal communiceren. Hommes biedt met TOM Institute trainingen en workshops voor professionals, die behoefte hebben aan meer inzicht in en verdieping van communicatieve vaardigheden. Dat betreft een breed scala beroepen, zoals politiemensen die verhoren moeten afnemen, diplomaten in complexe onderhandelingssituaties, verkopers die een commerciële situatie moeten kunnen duiden of recruiters die “achter het cv” moeten kunnen kijken. Hommes wordt steeds vaker gevraagd om voor heel verschillende groepen lezingen te verzorgen als eerste kennismaking met dit boeiende vakgebied.

Gedrag is af te lezen aan lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, intonatie en tal van lichamelijke kenmerken. Ook details zoals de lijnen in het gezicht, de dikte van de lippen en de taal van de ogen, zijn volgens Hommes essentieel voor het begrijpen van de ander. Hoewel non-verbale communicatie (NVC) geen harde wetenschap is, komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar, zoals recent Engels onderzoek naar liegen. Hommes is niet verbaasd over de uitkomst van dergelijk onderzoek. “In mijn trainingen laat ik mensen zien hoeveel we kunnen afleiden uit niet-verbale signalen. Ons lichaam vertelt vaak wat we zelf willen verzwijgen. En omdat we onze reflexen (want dat zijn het vaak) niet kunnen sturen, is ons lichaam veel eerlijker dan wijzelf. Het echte pokerface hebben maar heel weinig mensen.Jaren van non-verbale signalen laten hun sporen na in iemands gezicht. De uitdrukking in iemands ogen, de vorm en stand van mond en lippen, de plooien in iemands gezicht, vertellen vaak veel over de persoon in kwestie, nog voordat hij of zij zijn mond heeft opengedaan. Ook dat laat ik zien in mijn trainingen.”

Hommes heeft veel geleerd van twee pioniers in dit gebied: Ekman en Goodfield. Ekman heeft vooral gewerkt aan een wetenschappelijke onderbouwing, vooral van de gezichtspieren. Hij heeft met name technieken ontwikkeld om gedrag beter te kunnen interpreteren. Goodfield gebruikt de techniek van Ekman, maar werkt meer vanuit de psychologie. Hij ontwikkelde een systeem waarin verschillende types onderscheiden worden. Hij onderscheidt drie basistypes: intuïtief, emotioneel en rationeel. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken en stijlen van communicatie. Iedereen heeft alle types in zich, maar er is altijd één dominant. Hommes heeft bij Goodfield gestudeerd, zowel in de VS als in Europa. Op basis van deze kennis en ervaring heeft hij TOM Institute opgericht, met het doel een eigen kleur te geven aan non-verbale communicatie.

De missie van Hommes is het vooral om mensen anders te leren kijken. Hij ontwikkelde daarvoor speciale trainingen en workshops met zelf vervaardigd videomateriaal en interactieve oefeningen. Goed leren observeren is de basis. Oog hebben voor alle details en kijken of er patronen te ontdekken zijn. Juist daar gaat het om: het herkennen van patronen. Een enkel kenmerk zegt op zichzelf niets, het gaat om de samenhang en de herhaling van bepaald gedrag. Non-verbale communicatie staat niet op zichzelf. Een enkel signaal heeft vaak niets te betekenen. Maar in combinatie met andere signalen, verbaal én non-verbaal, kan het veel informatie geven die ons anders zou zijn ontgaan. Wie non-verbale signalen goed weet te interpreteren, heeft geen leugendetector meer nodig.
En om goed te leren observeren, is het ook nodig om je eigen manier van kijken beter te leren begrijpen. Echte goede en effectieve communicatie slaagt pas als de betrokkenen zowel hun eigen als andermans verbale- en non-verbale communicatie begrijpen. Dan is het geen trucje of techniekje meer, maar een waardevolle manier om elkaar werkelijk beter te kunnen begrijpen.
“De andere, actieve kant van non-verbale communicatie is al veel meer gemeengoed”, weet Hommes. “Elke verkooptraining, elke training ‘spreken in het openbaar’ besteedt aandacht aan iemands houding. En iedereen weet dat je een deel van je lichaamstaal actief, voor de spiegel, kunt trainen. Dat je door je lichaamshouding een geïnteresseerde indruk kunt maken en jezelf een

actieve uitstraling kunt geven. Maar het deel dat zich niet laat trainen, maar dat wel vertelt hoe we ons echt voelen, is zeker zo interessant.”

“Inzicht hebben in de betekenis van niet-verbale signalen vergroot iemands EQ”, legt Hommes uit. “Wat dat betreft zou ik het iedereen kunnen aanraden. Maar vooral als je vaak in situaties bent waarin mensen zich beter willen voordoen dan ze zijn, moet je kennis van non-verbale communicatie in je bagage hebben. Veel van mijn trainingen geef ik dan ook aan de politie”, vertelt hij. “Voor hen is het een waardevol hulpmiddel bij het verhoren van verdachten. Maar ook HR-managers hebben er baat bij, bij de werving en selectie van personeel. En een andere groep die graag van mijn diensten gebruikmaakt, zijn onderhandelaars. Zij moeten heel goed kunnen inschatten of hun tegenpartij al zijn kaarten op tafel legt, of er nog een dubbele agenda op na houdt. En natuurlijk verkopers, hun succes staat of valt bij goede communicatie met klanten. Voor organisaties is het daarnaast belangrijk om te weten welk type verkoper het best bij een type klant past. Daarmee kun je van tevoren veel misverstanden voorkomen.”

TOM Institute
www.tominstitute.com
0621505999
Postbus 5
6780 AA RenkumPrikbord

Je moet lid zijn van Spiritueel Ondernemers Netwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Spiritueel Ondernemers Netwerk

  • Nog geen reacties!
 
 
 
richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2019   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden