Spiritueel Ondernemers Netwerk

De essentie van zaken

Ik heb inmiddels behoorlijk wat artikelen geschreven over het thema Persoonlijke effectiviteit en de vraag die altijd weer centraal staat, weliswaar op de achtergrond, is: Waarom zijn we hier?

We kunnen van alles lezen en allerlei wijsheden bij elkaar sprokkelen, maar brengt ons dat ook maar één stap verder?
Ik denk het niet, ten minste in basis niet!

Sterker nog, ik heb inmiddels geleerd aan de hand van mijn eigen levenslessen en ervaringen, dat het daar pertinent niet om gaat. Het leven draait namelijk niet primair om zaken als kennis en wijsheid, het gaat in het leven juist om toegepaste wijsheid. Alleen wanneer je werkt met wat je weet, kan je je fysiek, mentaal, emotioneel, psychisch, sociaal, carrièregericht en spiritueel ontwikkelen.

We leven in een wereld waar het lijkt te gaan om uiterlijkheden en waarin mensen vergeten om juist hun innerlijke kanten te ontwikkelen. Het draait vaak om status, geld, bezittingen, carrière, elkaar de loef afsteken en de beste willen zijn!
We vergeten echter ons innerlijk te ontwikkelen en daardoor komen velen van ons op een gegeven moment zichzelf tegen: een burnout, een scheiding, ontslag, faillissement, ziekte of wat dan ook!

Dat, wat je maatschappelijk bereikt, doet er volgens mij helemaal niet zo erg toe; het is volledig ondergeschikt aan iets wat veel belangrijker en waardevoller is, want uiteindelijk komen we allemaal op dezelfde voet en golflengte tussen de bekende zes plankjes terecht…..en dan zijn we allemaal weer gelijk.

Het is daarentegen wel belangrijk dat je als mens slaagt, dat je het goede hebt nagestreefd, een prettig mens bent geweest voor anderen, respectvol voor anderen bent geweest en waar mogelijk een ander hebt geholpen. Het is belangrijk dat je je als mens ontwikkelt en jouw leerdoelen en levenslessen leert in de tijd die je op aarde gegeven is. Kijk, dat is nog eens wijsheid!

Ik las een prachtige column over een virtuoze jazzdrummer die vanaf zijn 20e tot zijn 83e niets anders gedaan heeft dan zich als drummer zo goed mogelijk te ontwikkelen.
'Veel ambitieuze mensen die ik ken, willen graag succesvol zijn in hun vak, een bepaalde positie bereiken. En dan nog het liefst een beetje snel... Als het lukt om die mooie positie te bereiken, worden zij - na een tijdje - wat onrustig. Leuk en prachtig allemaal, maar wat komt hierna? Nog hoger stijgen in de bedrijfs- of maatschappelijke hiërarchie? De politiek in?"

De virtuoze jazzdrummer had besloten om vooral door te gaan met zijn passie en daar heel goed in te worden. Muzikale innovaties bedenken, componeren, lesgeven en spelen met andere artiesten. De columnist stelt zichzelf de vraag: Stél dat ik nu mijn persoonlijke top al heb bereikt en hier tot mijn dood mee doorga. Geen ambitie meer buiten m'n positie, maar wel erbinnen. Gewoon tot m'n tachtigste doorgaan met die dingen waarbij ik passie ervaar en waar ik goed in ben en anderen steeds meer mee plezier..........

Zou dat geen prachtig leven zijn, wat het ook maar is wat ik doe?

Hans Oelen

Weergaven: 11

Opmerking

Je moet lid zijn van Spiritueel Ondernemers Netwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Spiritueel Ondernemers Netwerk

richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2019   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden