Verandering is niet leuk!


Wij mensen vinden verandering niet leuk! Als sociale dieren handhaven we liever de status quo. Het biedt veiligheid en zekerheid.


Zelfgekozen veranderingen - vakantie, verhuizing, huwelijk, andere baan – leveren veel stress op. Moeilijk zijn veranderingen, die je worden opgelegd. Geen invloed noch keuze. Je hebt te ondergaan. Bijvoorbeeld
het beleid van de nieuwe manager …


Omgaan met verandering


Meer dan de aard van de verandering bepaalt je eigen basis instelling hoe je omgaat met verandering. Ben je karper, haai of dolfijn?


De Karper


De karper voelt zich prettig onder water, dicht bij bodem, tussen het riet. Behoedzaam te midden van andere karpers. Is het water behaaglijk, dan komt laat hij zich voorzichtig zien. Gebeurt er iets onverwachts, dan duikt hij direct het zand/riet in. De karper vlucht voor verandering.


De Haai


De haai beweegt zich ontzagwekkend onder water en aan het oppervlak. Heeft een territorium instelling, solitair leven, een duidelijke focus en beperkt gezichtsveld. Iets nieuws in zijn territorium? Hij vliegt erop af, verscheurt het en kijkt daarna wat het was. De haai vecht tegen verandering.


De Dolfijn


De dolfijn vindt het dol fijn onder water, aan het oppervlak en door het oppervlak. Is autonoom, zelfstandig, leergierig, speels en sociaal groepsdier. Iets nieuws pakt hij op, speelt en ontdekt wat te doen. Meenemen
als het waardevol is. Anders achterlaten. De dolfijn vormt (mede) verandering.


Gekozen? Intuïtief, misschien instinctief, kiezen we voor dolfijn! Het is vooral “wishful thinking”. We willen graag dol fijn met verandering om gaan.


Meestal is primair karper- en/of haaigedrag te zien. Herken je de karper die lang rustig blijft en “absorbeert” totdat de maat vol is, en daarna onherkenbaar als haai om zich heen slaat?


Effectiviteit van gedrag


Karper- en/of haaigedrag is ineffectief, al lijkt bijvoorbeeld karpergedrag vaak effectief om “de goede vrede” te bewaren. Het is vaak “bezigheidstherapie”, waarbij de energie intern gericht is.


Dolfijngedrag is constructief, doel – en mensgericht. Het bevordert samenwerking en eigen verantwoordelijkheid. Als persoon effectief en als team slagvaardig. Energie is naar buiten gericht i.p.v. intern.


Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Effectiever worden? Overweeg dan, voorbij je primaire reactie, het anders te doen. Als dolfijn effectiever zijn.


Effectief dolfijngedrag


De keuze voor dolfijn is intuïtief. Als kind was je dolfijn: onbevangen, onbevooroordeeld, vrij, in een wereld vol mogelijkheden. Vanuit zekerheidsbehoefte leerde je daarna haai en/of karper te zijn. Nu voelt het vertrouwd om je haai- of karperpakje aan te houden. Terwijl er een verlangen is om (weer) dolfijn te zijn …


Het vergt moed om voorbij je primaire reactie dolfijngedrag te vertonen. Maar de beloning is groot, voor jezelf en anderen: meer betekenisvol, succesrijk, effectief en plezierig (bezig) zijn.




Lees het compleet artikel op:
http://www.dewagenmenner.nl/karper-haai-of-dolfijn-over-effectiever-zijn-in-omgaan-met-verandering/
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk