Spiritueel Ondernemers Netwerk

redactioneel artikel voor het blad Zorginstellingen

VORMGEVING en BELEVING

                       

In de zorg bestaan grote contrasten. Er zijn instellingen waarin het ´huiskamergevoel´ aanwezig is. Er zijn instellingen die meer doen denken aan een fabriek met lange gangen waar je in verdwaalt. Voor menigeen leidt dit tot angst en frustratie. Het gevoel en de beleving hoe je als patiënt of bezoeker wordt opgevangen, wisselt enorm.

 

Het hele gebouw speelt een rol op al onze zintuigen. De beleving staat centraal voor patiënt, bezoeker en het personeel.

De Feng Shui leer en ARTISTIC HEALING in het bijzonder dragen bij aan verbetering van die beleving voor de cliënten en de medewerkers.

 

Artistic Healing & Feng Shui

 

Artistic Healing is een term die ik in het leven heb geroepen, omdat deze in mijn persoonlijke beleving het dichtst benadert waar ik voor sta. Elke nieuwe situatie of leef-/werkomgeving ontstaat met een puzzel die gelegd moet worden op een manier die aansluit bij de omgeving, de beleving en de functie van een ruimte. Het is een methode om flexibel oplossingen aan te reiken, waarbij per ruimte onderzocht wordt wat het effect zou zijn van geur, kleur, materiaalgebruik op de psyche en beleving. Ruimtes dienen zo veel mogelijk aan te sluiten op de functie, waarbij zintuigen mogen worden geprikkeld! Mind Control (geestelijke ondersteuning) speelt hierin een belangrijke rol.

Feng Shui legt de relatie tussen uiterlijke vormgeving en het innerlijk bewustzijn. Het reikt oplossingen aan om een omgeving te creëren die inspireert, motiveert en ondersteunt. De rode draad hierbij is de weerslag van kleuren en materialen op de psyche en de wetenschap dat positieve energie aanstekelijk werkt. Dit geldt ook andersom. Feng Shui deelt ruimtes op een unieke wijze in, waarbij het ´veiligheidsgevoel´ centraal staat. Dit is een belangrijke ingang voor toepassing hiervan in de zorgsector.

Wie ben ik

 

In 1971 kwam ik, Margriet Verhulst, in Dongen ter wereld. In mijn loopbaan heb ik doorgaans zeer commerciële functies bekleed. Door mijn liefde voor kunst heb ik met kunstenaars samengewerkt. Tevens heb ik gewerkt als Beeldend Coach. Intuïtief ben ik zeer sterk. Vanuit een brede interesse in het energetische, raakte ik geïntrigeerd in Feng Shui en de verscheidene theorieën over de weerslag van kleur, geur en materiaalgebruik op de psyche en beleving. Van nature ben ik artistiek erg breed ontwikkeld en door mijn brede Sales verleden ben ik in staat flexibel en oplossingsgericht mee te denken op vele niveau´s. Ik streef naar welzijn op mentaal, fysiek en energetisch gebied voor zowel patiënt of cliënt, de individuele medewerker als ook het collectief en breng de omgeving in balans: Uiterlijke vormgeving versus innerlijke beleving.

Wat kan ik voor U betekenen

 

Mijn focus ligt op uitstraling en beleving. Door observatie geef ik een indruk terug over effectiviteit van ontvangst, de locatie en inrichting van de werkplekken en reik ik mogelijkheden aan tot interne verbeteringen.

Geur is een belangrijk onderdeel van de beleving. Bloemen- en fruitgeuren verdiepen de ademhaling, waardoor de bloeddruk en het hartritme verlaagt en de spieren ontspannen. Er zijn diverse methodes om geur op eenvoudige manier te verspreiden via mobiele units, maar ook via kunst objecten en experience design. Ook stilte is belangrijk voor een goede dag- en nachtrust. Bij akoestische problemen reik ik mogelijkheden en alternatieven aan om dit op creatieve wijze te verbeteren c.q. op te lossen.

Kunst vermindert angst, inspireert, amuseert en bemoedigt. Door de omgeving zo aan te kleden dat het stress wegneemt, wordt ziekteherstel bevorderd. Dit betekent in de praktijk, dat medische apparatuur best zoveel mogelijk achter deurtjes wordt weggewerkt. Ik werk graag met wandbekleding met bloemenprints en beelden die je met het woord ´vredig´ kunt associëren. Ook streef ik naar optimalisatie van de hoeveelheid zon en daglicht in een gebouw, zodat je gemakkelijk kunt zien waar je bent en een goed uitzicht hebt. Ook dat vermindert stress.

Wat levert het op voor de verzorgende

 

Kleur is een krachtig en goedkoop middel en dient zorgvuldig gekozen te worden op basis van de functie van een ruimte. Werknemers met actieve functies zijn gebaat bij een ruimte die zinnenprikkelend is en bij voorbeeld directie- of managementleden worden extra ondersteund wanneer ze over een ruimte kunnen beschikken die rust uitstraalt zonder uitzicht op papierstapels. Zo kunnen zij zich optimaal concentreren c.q. in alle rust beslissingen nemen.

Op het gebied van innerlijke beleving signaleer/spiegel ik op o.a. positieve energie en motivatie, emotionele ondersteuning van de werknemers. Hoog gevoelige (HSP) personen/medewerker kunnen onnodig stress of concentratieverlies krijgen wanneer ze te dicht bij deuren zitten die plotseling open gaan en betere prestaties leveren in een ruimte die op hun behoeftes is aangepast. Méér rendement en een ontspannen sfeer is vaak met kleine aanpassingen binnen handbereik.

Wat levert het op voor de patiënt

 

Door een stukje angst weg te nemen en een omgeving te creëren die bemoedigt (ook via Mind Control) en inspireert, kunnen complicaties verminderen, wordt eventueel de ligduur verkort en het levert een beter welzijn op. Patiënten die zich rustig voelen omdat ze zich gesteund voelen door hun omgeving en zo min mogelijk zicht hebben op medische apparatuur, zijn gemakkelijker te behandelen. Minder stress betekent in de praktijk vaak minder verdoving en pijnstillers. Doordat morfine het immuunsysteem onderdrukt, verhoogt het zelfgenezend vermogen bij afbouwen van morfine gebruik.

Conclusie                                             

 

Door kennis uit Feng Shui en Artistic Healing in de praktijk actief toe te passen, kunnen we werken aan een situatie waarbij gastvrijheid, beleving en de mens centraal staat:

De fysieke mens, de sociaal culturele mens, de mentale mens en de spirituele mens.

De kruisbestuiving tussen een Interieur Stylist specialistisch op het gebied van Feng Shui & Artistic Healing en een Interieur Architect zorgt voor een optimale beleving en inspirerende ruimtes, wat een positieve invloed heeft op onze gezondheid en levenslust.

 

Meer informatie:  www.dayc.nl                     Tel.nr. 06 512 86 166                                margriet@dayc.nl

 

Weergaven: 35

Opmerking

Je moet lid zijn van Spiritueel Ondernemers Netwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Spiritueel Ondernemers Netwerk

richting geven aan
je leven en werk
"beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap'
in werk en leven"

"lees dit boek en je weet alles"

meer reacties...
te koop bij:
managementboek.nl
 

"Wil je weten wie je bent en wat je hier te doen hebt?"
"authentiek, overzichtelijk, helder en enorm inspirerend"

te koop bij:
bol.com en auteurs

Badge

Bezig met laden...

© 2020   Gemaakt door Theo Buijsrogge.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden