In het Westen willen we altijd meer.

We willen meer auto’s, meer kleding, meer entertainment. Meer, meer, meer.

We worden doodgegooid met reclames en advertenties van de nieuwste gadgets en hypes. We worden continu geprikkeld om dingen te kopen die we niet eens willen of nodig hebben.

Maar wat als we genoegen konden nemen met minder?

Als je genoegen leert nemen ben je meteen een rijker mens, zonder dat je ook maar één euro extra op de bank hebt staan. Je bent rijker omdat je minder mist. Je hebt minder nodig.

Arme miljonairs en rijke studenten

Je kan veel geld verdienen en je toch heel arm voelen.

Sommige miljardairs voelen zich altijd straatarm omdat ze altijd meer willen. De jacht van de buren in Monaco is groter of mooier en het landgoed is kleiner dan die van anderen. De overburen hebben net een paar miljoen meer op de bank staan.

Maar zo hoeft het niet te zijn. Toen je een student was kon je ook van een paar honderd euro per maand leven. Je had niet zo veel nodig om gelukkig te zijn.

Financieel vrij zijn is een mentaliteit. Jij kan gelukkiger zijn dan de gemiddelde miljonair als je genoegen leert nemen met minder. Hoe je dat doet leer je in dit artikel.

Financieel vrij met een spaarzaamer leven

Door geld te besparen wordt je portemonnee dikker. Je legt elk jaar geld opzij om te investeren, waardoor het geld over een aantal jaar veel meer waard is.

Er is echter een voordeel van spaarzaam leven die niet vaak wordt besproken. Spullen die je eerst misschien mist, heb je na een paar weken niet eens meer nodig. Je past je wel aan, en je geluk niveau herstelt zich. Denk je echt dat je minder gelukkig bent als je geen iPhone 6 hebt? Het is een handig dingetje – maar echt gelukkig worden we er niet van.

Mensen die spaarzaam leven voelen zich rijker omdat ze minder nodig hebben om gelukkig te zijn.

Beeld je iemand in die 50.000 euro verdient in een jaar. Op dit moment is dat net genoeg om van rond te komen. Hij moet de hypotheek betalen, boodschappen doen, en af en toe een weekendje weg met zijn familie. Hij redt het elke maand net om rond te komen. Hij houdt niks over om te sparen en beleggen voor later.

Maar wat als diezelfde persoon genoegen kon nemen met minder? Wat als hij in een kleiner huis zou leven, met de fiets of OV naar werk kon, en B-merken kocht in plaats van A-merken? Dan kon hij misschien van 30.000 euro rondkomen in plaats van 50.000, en zou hij 20.000 euro overhouden om te sparen.

Lees dat nog een keer.

Als je tijdens je pensioen van 30.000 euro per jaar rond komt, dan kan je met een besparing van 20.000 euro bijna een jaar eerder met pensioen.

Jaren eerder met pensioen en financieel vrij

Geld besparen is voor veel mensen net als diëten. Iedereen heeft het al een keer geprobeerd, maar de meeste mensen houden het niet vol. Ze zijn te gewend geraakt aan hun spullen, luxes, en uitgaves.

We overtuigen onszelf ervan dat we onze spullen nodig hebben. Je hoort dan vaak één van de volgende dingen:

-          “Je verwacht toch niet dat ik elke dag door de kou met de fiets naar werk ga??”

-          “De ketchup van Heinz is echt veel lekkerder dan het huismerk van de supermarkt. En bovendien, wat maakt die 50 cent nou eigenlijk uit?”

-          “Die extra slaapkamer is handig voor als de schoonouders uit Frankrijk op bezoek komen, en ik en mijn man hebben natuurlijk allebei ons eigen werkruimte nodig.”

Dit zijn geloofwaardige smoesjes – maar het blijven smoesjes.

Wat als je geen keus had? Stel je nou eens voor dat je je baan verliest en maandelijks 10.000 euro móét besparen. Doe je het niet dan ga je failliet.

Denk je dat je dan net zo veel moeite zal hebben om je uitgavenpatroon aan te passen? Ik denk het niet. Waarschijnlijk lijkt die Heinz ketchup dan opeens een stuk duurder, de fiets een stuk aantrekkelijker, en de extra slaapkamer compleet overbodig.

De twee manieren waarop je rijker wordt door te besparen

Vandaag 1 euro besparen is morgen 2 euro rijker.

Door vandaag geld te besparen word je op twee manieren rijker. De eerste is logisch en zichtbaar. Maar de tweede manier is subtieler. Ik beschrijf ze hieronder allebei één voor één.

1.      Je bespaart het bedrag dat je niet uitgeeft

Dit is logisch. Als je vandaag 5 euro minder uitgeeft, heb je morgen 5 euro meer om te besteden. Als je elke dag van het jaar 5 euro bespaart houd je aan het eind van het jaar 1850 euro over. Dit kan je op je spaarrekening zetten of beleggen tegen een mooi rendement.

2. Je levensbehoeften gaan omlaag

De minder logische, maar veel krachtigere manier waarop die 5 euro invloed heeft is dat je levenskosten omlaag gaan. Je neemt genoegen met minder. Dit is niet hetzelfde als besparen.

Stel je voor dat je normaal gesproken elke dag onderweg naar werk voor 5 euro aan koffie haalt bij de Starbucks. Als je in plaats daarvan thuis zelf koffie zet is je levensbehoefte per dag met 5 euro omlaag gegaan. Dat is dus 1825 per jaar.

Zo bouw je een gewoonte op waarbij je goedkoper leeft. Doordat het normaal wordt om elke dag thuis koffie te zetten, bespaar je volgend jaar ook 1825 euro, en het jaar daarop ook.

Wanneer je met pensioen gaat geef je automatisch ook minder uit aan koffie. Je levenskosten tijdens je pensioen zijn daarom lager. Je kan met minder kosten hetzelfde geluksniveau halen. Je toekomstige (gepensioneerde) zelf heeft niet alleen meer geld over om uit te geven omdat je elk jaar geld bespaart. Hij of zij geeft ook zelf minder uit. Een dubbele besparing dus.

Je hebt tijdens je pensioen meer geld om uit te geven, maar geeft tegelijkertijd minder uit.

Een goed voorbeeld hiervoor is je auto. De gemiddelde prijs van een auto is in Nederland zo’n 25.000 euro. Bespaar je daar vandaag op, en beleg je die 25.000 tegen 6%, dan heb je over 20 jaar ruim 80.000 euro. En over 25 jaar zelfs 107.000 euro!

Door vandaag die aankoop uit te stellen, kan je toekomstige zelf bijna 3 jaar eerder met pensioen!

In 3 stappen zuiniger leven voor financiële vrijheid

  1. Bereken het minimum bedrag waar je van kan leven

Wat is het absolute minimum waar je van kan leven? Stel je voor dat je inkomen daalt tot 20.000 euro per jaar. Of zelfs 10.000. Waar zou je als eerst op besparen?

Waarschijnlijk zou je verhuizen naar een kleiner appartement. Of je zou de auto wegdoen. Je zou minder uitgeven in de supermarkt.

  1. Krijg inzicht in je uitgaven

Zorg dat je weet waar je je geld aan uitgeeft. Door een overzicht te maken van je uitgaven zie je in één oogopslag welke kosten je elke maand maakt. Pas wanneer je weet hoe je je geld uitgeeft kan je beginnen met besparen.

Het zal je verbazen waar je allemaal geld aan uitgeeft. Zonder dat we het doorhebben geven we soms veel meer uit aan bepaalde dingen dan we denken. Door een overzicht te maken van je maandelijkse uitgaven kan je deze kosten binnen de perken houden – en kan je beginnen met een spaarzamer leven.

  1. Zet automatisch een vast bedrag per maand opzij

Zet elke maand een vast bedrag opzij – ongeacht wat. Door aan het begin van de maand geld te sparen dwing je jezelf minder uit te geven. Dit is een fantastische manier om een spaarzaam leven af te dwingen.

Maak elke maand een deel van je salaris over naar je spaar- of beleggingsrekening (ik doe persoonlijk een derde tot de helft!). Wat over blijft is dan je bestedingsruimte voor de maand.

Door automatisch een deel van je salaris opzij te zetten laat je niks meer aan toeval over.

Eerst sparen, dan uitgeven.

De Mango Dream Nieuwsbrief – alles over sparen en spaarzaam leven

Wil je meer weten over hoe je spaarzaam kan leven, en toch een gelukkig leven kan lijden?

Wordt gratis en vrijblijvend lid van de Mango Dream Nieuwsbrief, en ontvang direct het Spaarzaam Leven Manifest in je inbox, boordevol tips, adviezen, en lessen over sparen, spaarzaam leven, en investeren – de drie ingrediënten voor financieel vrijheid.

Vind je het niks, dan kan je je met één klik op de knop uitschrijven. Mango Dream is er om je te helpen – niet om je te irriteren.

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk