De belangrijkste opgave van leiderschap

Grotere zelfbewustzijn is de belangrijkste stap naar effectief leiderschap. Organisatie zijn ondenkbaar zonder strategie, processen, structuren, systemen. Maar mensen maken het verschil! Zij “bezielen” de visie en missie! Zij maken het verschil maken door hun bewust, maar vooral onbewust gedrag! Mensen, die veel meer kunnen dan ze denken. Omdat ze meer zijn dan ze denken dat ze zijn (en/of wijsgemaakt zijn).

zelfbewuste-vrouwelijke-leider.jpg

Zelfbewustzijn, je realiseren wat je in essentie zelf bent, is de sleutel tot een “untapped potential” van kracht, vertrouwen en verbinding. In individu, team, organisatie en maatschappij. Zelfbewustzijn nodigt uit je verantwoordelijkheid te nemen om de wereld te brengen wat je kunt/bent. En daarmee het verschil te maken.

Zelfbewuste leider zijn is een opgave voor iedereen, onafhankelijk van de positie in structuren (organisatie, maatschappij, etc.). Maar, formele leiders vervullen twee belangrijke rollen. Rolmodel voor mensen, waarvoor zij “leidend zijn”, en inspirator voor mensen om zelfbewust leider te zijn.

Het belangrijkste instrument van de leider is het eigen gedrag. Je bent leider door wat je doet, meer dan door wat je zegt. Echter, meer dan 90% van ons gedrag is gebaseerd op onbewuste drijfveren/patronen. Zelfbewuste leiders hebben groot inzicht in eigen drijfveren/patronen en het effect van eigen gedrag op anderen.

Ontwikkeling van zelfbewustzijn, een continu proces, is dus essentieel voor effectieve leiders. Een continu proces met aandacht voor: authenticiteit, verantwoordelijkheid, bewust gedrag, creatiekracht, daadkracht en realisatiekracht.

Een leider werkt daarnaast zeer bewust aan groei van mensen in organisaties. Bege-leiden van mensen en teams in meer uit zichzelf halen. Aanspreken van creatie- en realisatiekracht, met als gevolg effectiever, succes- en zinvoller (bezig) zijn.

Ware leiders zijn dus ondernemers, managers, leidinggevenden en professionals, die streven naar groei (zichzelf en anderen), gaan voor win-win relaties (medewerkers, klanten, leveranciers), voortdurend leren en bijdragen aan vitaliteit van organisatie en samenleving.


Reynold Chandansingh

De Wagenmennner

www.dewagenmenner.nl

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –

Replies

 • Dag Raynold,

  Het is alweer een poos geleden... maar ik wilde je nog laten weten dat ik je artikel gelezen heb. Zeker heel waardevol. Goed voelen/beseffen wat het is dat je wilt is belangrijk. Handvatten bieden houvast, ze kunnen je dichter bij de realisatie van je droom brengen.

   

  Groet,

  Mathijs

 • Dag Mathijs. Dank voor je reactie. Voor mij is de kern van leiderschap inderdaad zelfbewust handelen. Van iedereen, los van functie, hierarchie, etc.
  Interessante is dat mensen als Gandhi niet handelden om leider te zijn. Ze deden wat ze zelf waren. En daardoor werden en worden ze door zo veel mensen als leider gezien. Leider zijn door leidend te zijn!
  Ik wil je ook wijzen op mijn artikel "wat wil ik echt?".

  Hartelijke groet,
  Reynold
  Wat wil ik echt? Vier factoren, zeven tips | De Wagenmenner
  “Wat wil ik echt?” De verrassende vraag van Erwin, een succesvolle 42-jarige directeur, die zich opgewerkt heeft in een toonaangevend bedrijf, met ee…
 • Heel belangrijk onderwerp Reynold, zeker niet alleen voor mensen in leidinggevende funkties. Voor mij betekent leiderschap dat je alleen zuivere bedoelingen hebt met je handelingen. Algemeen gesproken: het stimuleren van zelfbewustzijn bij jezelf en anderen. Zodra er een niet-zuivere motivatie is om te handelen, zul je nooit een zuiver doel bereiken. Zolang leiders niet zuiver handelen zullen we voorlopig niet in schone auto's rijden, 100% duurzaam energie produceren of zorgen dat iedereen in het land meer dan voldoende aan voedsel en onderdak heeft. Geld, macht en andere intenties vertroebelen de zuivere intentie, die misschien op de achtergrond wel aanwezig is. Jammer, want leiders en andere mensen missen daardoor zoveel succes en geluk.
  Iedereen in een bedrijf is gebaat bij leiderschap over zichzelf. Als een werknemer leiderschap voert over zichzelf en zijn verschillende aspekten, is hij of zij pas in staat een taak op een verantwoordelijke en efficiënte manier uit te voeren. Met vervullend resultaat, want met elke uitkomst kan een leider leren, zich ontwikkelen.

  Ik kijk graag naar het leven van mensen als Ghandi en Martin Luther King. Zij plaatsten hun visie zelfs boven hun eigen leven, en hadden daardoor zo'n overtuigingskracht dat de gevolgen van hun daden nu nog natrillen over de wereld.

  Wat wil je écht in je leven? Laat dát dan je motivatie zijn en niets anders. In deze tijd hoeft dat niet meer te betekenen dat we zo eindigen als Ghandi of King.

  Kijk voor inspiratie even (nog een keer) de 'Mountain top speech' van Martin Luther King. Als je het over authentiek leiderschap hebt... dát is het voor mij. Ik word er stil van.

  groet,

  Mathijs
This reply was deleted.