Is spiritueel nog wel zo'n goede benaming?

Want spiritualiteit is nog steeds een 'label' waaraan een hoop vooroordelen hangen. En toch is iedereen bezig met spiritueel bewustzijn. Hoe kunnen we dit wat moderner krijgen. Wat actueler. Wat flitsender en bovenal: wat meer integreerbaar in het dagelijks bestaan.Ik geef lezingen over dagelijkse spiritualiteit, maar merk dat het woord 'spiritueel' mij in een hokje stopt waar ik liever niet in zit. Wie kan mij hierin wat nuttige handvatten bieden :)?Vanessa

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Replies are closed for this discussion.

Replies

 • Wow Henk, best een heftige reactie.

  Trouwens: de lezingen die ik geef zijn gratis, maar wat zou het als dat niet zo was. En geld is spiritueel gezien toch ook energie? Als geld zoiets 'slechts' is, wat doen we hier dan op dit netwerk als ondernemer? Over 'gewoon' gesproken. Dat hoort er nou eenmaal bij. Het wordt pas 'beladen' als mensen zo'n reactie geven als jij erop. Heel het doel van deze discussie ging voor mij om iets anders. Je zit op een Ondernemers Netwerk. Ondernemers verdienen hun geld (lijkt mij) met ondernemen. Wat doe jij -hier- als ondernemer als dit topic je zo raakt? ;-)

  Mensen, aan allen: bedankt voor alle reacties. Het heeft een hoop stof doen opwaaien (verschillende kanten op) en dat is precies genoeg.

  Laten we het hierbij laten. Thanks voor alle input. Vanessa

  Henk Moelker zei:
  Ik bedacht dat ik had gelezen dat intergratie en het gewoon maken van spiritualiteit eigenlijk net zoiets is als ik al eerder in postings hier heb omschreven. Het is dan gewoon net als alle dagelijkse dingen (voor mij wel). Daarover lezingen geven kan spiritualiteit weer boven het dagelijkse verheffen. Het maakt het hoger, belangrijker en je kunt er geld aan verdienen.
  Terwijl gewoon zo gewoontjes is als de liefde van een moeder voor haar kind. Misschien is het wel een uitdaging om nu eens wat te gaan intregreren en het 1 en ander te benoemen waaruit blijkt dat spiritualiteit in het dagelijks leven herkenbaar is. En waar steunt het dan specifiek in? Ik stel voor om theretisch gewauwel te vergeten en met concrete tastbare voorbeelden te komen. Ik zou zeggen laat maar zien!
 • Ik bedacht dat ik had gelezen dat intergratie en het gewoon maken van spiritualiteit eigenlijk net zoiets is als ik al eerder in postings hier heb omschreven. Het is dan gewoon net als alle dagelijkse dingen (voor mij wel). Daarover lezingen geven kan spiritualiteit weer boven het dagelijkse verheffen. Het maakt het hoger, belangrijker en je kunt er geld aan verdienen.

  Terwijl gewoon zo gewoontjes is als de liefde van een moeder voor haar kind. Misschien is het wel een uitdaging om nu eens wat te gaan intregreren en het 1 en ander te benoemen waaruit blijkt dat spiritualiteit in het dagelijks leven herkenbaar is. En waar steunt het dan specifiek in? Ik stel voor om theretisch gewauwel te vergeten en met concrete tastbare voorbeelden te komen. Ik zou zeggen laat maar zien!
 • smile.jpg

 • Dag Johannes,

  Wat een prachtige verwoording om precies dat te benoemen waar ik op doelde. Inderdaad, een ieder die onderneemt op dit SON zal verschillende ideeen hebben op dit onderwerp. Echter, wat ik werkelijk bedoelde is de vraag of spiritueel ondernemen wel echt met zelfontwikkeling te maken heeft? En niet het verlangen naar het intergreren en 'gewoon' maken van spiritualiteit in het ondernemerschap. En dat laatste, daar zoek ik naar. Natuurlijk is zelfontplooiing de hoogste tak in de piramide van Maslow. haha! Echter, daar zou het niet over moeten gaan op dit SON. Daar zijn andere mediums voor. Ik ben heel erg benieuwd naar de ontwikkeling en diepgang die wij als leden samen kunnen geven aan dit netwerk. Waar het werkelijk voor bedoeld is misschien? Spannend!

  Vanessa

  Johannes Veerenhuis-Lens zei:
  Beste Vanessa,
  Wat een oorverdovende stilte valt je ten deel. Slechts 1 reactie so far, op een vraag die toch aan de core business van dit netwerk raakt: het integreren van spiritualiteit in het dagelijkse ondernemersbestaan. Dat kan natuurlijk van alles betekenen. De andere SONners hebben geen last van vooroordelen, ze tonen wijselijk hun spiritualiteit niet openlijk aan oningewijden, ze zijn nog zoekende, ze denken nog na over je vraag, ze zijn te druk met hun materiële waarde als ondernemer, al dan niet achteraf door de klant bepaald. Of misschien leg jij des poedels kern bloot: spiritueel ondernemen is een containerbegrip dat geen waarde van zichzelf heeft. Iedereen kan het op zijn eigen manier invulling geven en daarmee is het meer een individuele eindwaarde, de zelfverwezenlijking waar Vanessa naar verwijst, dan een missie. Op een geestverwant blog werd onlangs de uitkomst van een onderzoek naar de vraag ‘Wat betekent spiritualiteit voor jou?’ bekend gemaakt. Ongeveer de helft gaf als antwoord 'zelfontwikkeling' (spiritualiteit.blog.nl/). Die vraag wordt ook gesteld als je je SONprofiel invult. Misschien vindt iemand het leuk om alle profielen eens te analyseren. Ik vermoed dat het percentage 'zelfontwikkelaars' nog iets hoger zal uitvallen. Hoe spiritueel is dit spiritueelondernemersnetwerk? Zijn we vooral een zelfontwikkelingsnetwerk of gaat de integratie van spiritualiteit in business ons werkelijk aan het hart?
  Wat je vraag naar nuttige handvatten voor jouw praktijk betreft c.q. een reframing van spiritualiteit ligt een suggestie voor de hand: zelfontwikkeling.

  Met gevoelens van verbondenheid, Johannes
 • Hallo Vanessa,

  ik heb hier ook mijn gedachten eens over laten gaan en vind zelf niks mis aan het woord spiritueel.
  Voor mij is het; 'in touch with spirit' zijn, een goede omschrijving van wat het inhoud, en wat 'spirit' dan is mag voor ieder nog verschillend lijken maar is in essentie gelijk.

  Dat mensen het in andere hokjes stoppen mag natuurlijk, daar is een ieder vrij in. Ik geloof dat dat overigens ook met een ander woord geheid weer zou gebeuren.

  Jacqueline
 • De valkuil van spiritualiteit is dat het voor een ieder een eigen zelfgemaakt leven leidt. Energie volgt de aandacht, deze gouden regel kan veel mensen steunen. Het helpt om spiritualiteit eventjes te vergeten en te focussen op praktische zaken zoals het met volle aandacht bezig zijn en de verbintenis met het leven aan te gaan.

  Al duizenden jaren is het voorwerk door mensen zoals: meesters, sjamanen, monniken en slaven verricht. In wezen hoeven we ons daar alleen maar op in te tunen. En hopla klaar is het. Tenminste als we los kunnen komen van welke betekenissen we allemaal wel niet kunnen bedenken. Het is nog steeds de mindfuck wat feest viert. Als we het niet kunnen vinden bedenken we het gewoon. Terwijl het juist zit in het niet denken. Daarnaast gaat het om de beperkingen die een ieder in zijn lijf heeft en kan voelen. Het spirituele leven en de betekenis die wij daar aan geven kan het echt dieper voelen behoorlijk in de weg zitten. Immers de spirituele verklaring lijkt bevredigend. En deze topic zelf geeft aan dat, dat `het` uiteindelijk nog net niet is.

  De intergratie in het dagelijks is om spiritualiteit te vergeten en gewoon als wezen in dit universum aan het werk te gaan. En wat er dan is aan spiritualiteit dient zich vaak vanzelf aan. Immers wat je niet zelf creëert kan zich in de meest pure vorm aandienen. En met die verrassingen is het steeds weer genieten.
 • Ik zou het moeten nakijken voor een meer exact antwoord. Maar spiritualiteit is een woord dat in de loop der tijden verschillende betekenissen en verschillende ladingen heeft gehad. tegenwoordig lijkt het me zelfs een woord met meerdere betekenissen. Ik zou me dan ook niet zo druk maken over de vooroordelen van andere mensen. Voor mij gaat het bij spiritualiteit om mijn relatie met het absolute. Ook die betekenis zal mij bij sommigen in een hokje plaatsen. Nou ja dat moet dan maar. Wanneer je overigens meer wilt weten over het woord spiritualiteit, laat het me dan maar even weten. Dan wil ik nog wel wat dieper in de materie duiken.

  Groetjes,

  Herman de Roos
 • If the soul does not exist.

  If you fly to Mars and look back you will see a blue planet `earth` which is part of the universe. This has always been even if you think that the earth is a self existing thing.

  For example, the human being is a part of the universe. We are never separated because we are always 'something' in the universe. In order to give ourselves some status we think that we having something like a soul. In mean while we are no more than an organism that occurs in the universe. We call that a life form on earth. By ourselves we are giving our soul a separated place in the universe in the human being on earth. Others call it separated from God, or Allah, and any major gods and goddesses are thought to make our souls (ego) happy. We took our souls to separate us from the universe. This while we still are a little part in the universe. To be or not to be, believe it or not?

  We can sell our soul to the highest bidder. Indeed it is our thing and we can do something with our soul. At least we think so. We will get the power over our soul exactly like our ego wants to do so. And with the power of the soul we become a believer and we believe that the soul become rewarded in the future. We will do what ever the soul perhaps most benefits in the future and can deliver us when we are not here anymore. We learn to believe in paradise and we can’t be there only when we are dead. We may be rewarded this way. However, after the death nothing changed virtually in the universe. We continue as a part of the universe. Dead or not dead, soul or no soul.

  Something as a soul does not exist because that would separate us from the universe. And many believe, if we believe we can only return to paradise, (the universe, God or Allah) when we are dead? Living in the Now means certain death for the separated soul. Paradise Now is in this moment in this universe right now. What we call our soul is already in a shape before we create it. Its dead and it becomes back where it belongs in the Now and the universe, it’s gone in everything.

  Who aim I? It’s really a nice meditation.

  Greetings Henk Moelker
 • Beste Vanessa,
  Wat een oorverdovende stilte valt je ten deel. Slechts 1 reactie so far, op een vraag die toch aan de core business van dit netwerk raakt: het integreren van spiritualiteit in het dagelijkse ondernemersbestaan. Dat kan natuurlijk van alles betekenen. De andere SONners hebben geen last van vooroordelen, ze tonen wijselijk hun spiritualiteit niet openlijk aan oningewijden, ze zijn nog zoekende, ze denken nog na over je vraag, ze zijn te druk met hun materiële waarde als ondernemer, al dan niet achteraf door de klant bepaald. Of misschien leg jij des poedels kern bloot: spiritueel ondernemen is een containerbegrip dat geen waarde van zichzelf heeft. Iedereen kan het op zijn eigen manier invulling geven en daarmee is het meer een individuele eindwaarde, de zelfverwezenlijking waar Vanessa naar verwijst, dan een missie. Op een geestverwant blog werd onlangs de uitkomst van een onderzoek naar de vraag ‘Wat betekent spiritualiteit voor jou?’ bekend gemaakt. Ongeveer de helft gaf als antwoord 'zelfontwikkeling' (spiritualiteit.blog.nl/). Die vraag wordt ook gesteld als je je SONprofiel invult. Misschien vindt iemand het leuk om alle profielen eens te analyseren. Ik vermoed dat het percentage 'zelfontwikkelaars' nog iets hoger zal uitvallen. Hoe spiritueel is dit spiritueelondernemersnetwerk? Zijn we vooral een zelfontwikkelingsnetwerk of gaat de integratie van spiritualiteit in business ons werkelijk aan het hart?
  Wat je vraag naar nuttige handvatten voor jouw praktijk betreft c.q. een reframing van spiritualiteit ligt een suggestie voor de hand: zelfontwikkeling.

  Met gevoelens van verbondenheid, Johannes
  Spiritualiteit
This reply was deleted.