Servant-Leader moet kleur bekennen?

Servant Leadership is een mooie stroming die zakelijk invulling geeft aan spiritueel leiderschap. Spiral Dynamics beschrijft de ontwikkeling van waardensystemen (ik noem het vaak bewustzijnsniveaus) die een mens/organisatie/maatschappij heeft. Wij zijn nu aanbeland in een hele complexe wereld die een hoog bewustzijnsniveau vraagt om hier mee om te gaan. In Spiral Dynamics groen/geel/turkoise. Mijns inziens past de Servant-Leadership stijl hier perfect bij. Diverse managementgoeroes noemen het ook al de leiderschapsstijl van de 21e eeuw. Maar Servant-Leadership bestaat al eeuwen! Dit betekent dat Servant-Leadership afhankelijk van het waardensysteem/bewustzijnniveau/vMeme telkens een ander uitingsvorm heeft en ook dat een "blauwe" Servant-Leader in een "groene" organisatie of samenleving geen 'goede' leider kan zijn (omdat hij de behoeften van de mensen niet begrijpt). Een Servant-Leader moet in deze tijd vanuit geel kunnen denken/handelen. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –

Replies

 • Ha Theo,
  Nog dank voor je reactie op 13 mei.
  De argumentatie t.a.v. Spiral Dynamics volg ik.

  Het is zeker waar dat de realiteit waarin we ons bevinden invloed heeft hoe we prioriteiten aan onszelf stellen en ons aanbieden. Het aanbieden uit zich in gedrag, taalgebruik en acties.
  Hoe sterker ons bewustzijn hiervan hoe meer we onze innerlijke groei (ontwikkeling) daarmee verbinden.

  Het Dienend Leiderschap weet dit te omvatten zonder zich echter van de referenties in Spiral Dynamics of andere te bedienen. Het Dienend Leiderschap maakt gebruik van en stimuleert het eigen inzicht van de ander zoals deze dit aanbiedt. Bewustwording als dynamiek van innerlijke groei is een doorgaand proces, waarin het absolute niets meer dan een fotoprint is. M.i. stopt Dienend Leiderschap zodra het zich confirmeert aan referenties.

  Cheers / Arnold
 • Dienend leiderschap! Ik ben niet bijbelvast. Maar het staat voor mij nog steeds prachtig beschreven in het evangelie van Johannes: het verhaal van de voetwassing. Joh. 13, 1 - 20.
 • Ok Theo bedankt voor de link, ik ga het stuk lezen.

  Cheers,

  Marco
 • Hoi Marco,
  Het stond in de eerste editie van het nieuwe blad EnlightenNext, die je als lid hier digitaal kunt lezen.

  Uiteraard bepaalt de buitenwereld niet wie je bent en hoe je invulling geeft aan jouw authenticiteit, jouw Zijn. Inzicht over die buitenwereld maakt het wel makkelijker om die op de juiste manier te dienen.

  Succes en groeten,
  Theo
 • Beste Theo,

  Helder verhaal!, toch vraag ik mij dan af of het inzicht krijgen in - en het waarom wat mensen doen, een belangrijk punt zou kunnen zijn voor Dienend Leiderschap. Het wereldbeeld helpt mij om de vertaling te kunnen maken waar mensen tegen aan lopen en waarom ze uiteindelijk zijn wie ze zijn. Het wereldbeeld bepaald bij mij (vooralsnog) niet hoe ik invulling geef aan Dienend Leiderschap. Dan ben ik nl. wederom met 'buiten' bezig en dat is nu net wat ik heb losgelaten. Bedoel jij overigens met 'invulling geven aan Dienend Leiderschap...' aanpassen aan het wereldbeeld? Voor mij een belangrijke nuance. Ik zal eens Googlen op Andrew en Ken om het stuk ten aanzien relatieve en absolute bewustwording door te nemen.

  Cheers en Maktub,

  Marco
 • Beste Arnold en Marco,
  Dank voor jullie reacties en compliment.
  Ik ben het helemaal eens dat je alleen Servant-Leader kunt zijn vanuit verbondenheid met het Zelf. Spiral Dynamics is daarnaast wat mij betreft niet bedoeld om mensen in te delen zoals jullie aangeven. Als je Spiral Dynamics alleen als indeling van mensen zien, dan heeft het weinig waarde. Het beschrijft echter de ontwikkeling van mensen en organisaties als gevolg van een steeds complexer wordende omgeving. Met nieuw ontwikkelde niveaus sluit je niet de oude af, maar voeg je het nieuwe toe. Het is dus geen indeling van mensen, want vanuit welk niveau je reageert wordt bepaald door de omgeving waarin je je bevindt. Het geeft zo veel inzicht in het waarom van gedrag en ontwikkeling van de mens.
  In elke ontwikkelingsfase kun je sterk verbonden zijn met je Zelf en je vanuit authenticiteit gedragen, enkele kenmerken van Servant-Leadership. Toch zal het wereldbeeld dat je hebt bepalen hoe je invulling geeft aan Servant-Leadership.
  Laatst las ik een discussie tussen Andrew Cohen en Ken Wilber die het hadden over absolute en relatieve bewustwording. Spiral Dynamics illustreert mijns inziens de absolute bewustwording van mensen. Authenticiteit en verbonden zijn met je Zelf is de relatieve bewustwording.
  Succes en groeten, Theo
 • Ik sluit mij volledig aan bij Arnold zijn reactie. Vanuit diep innerlijk weten acteer ik al jaren, en met veel succes. Waar ik mij weer altijd over verbaas (hoewel dit meer een constatering is van hetgeen zich voordoet) is dat men dus bijvoorbeeld middels Spiral Dynamics of welke methodiek of tooling dan ook, zichzelf kan 'indelen'. Ik praat altijd over de geconditioneerde mens en daarmee de geconditioneerde organisatie(s). Tooling en methodieken zijn gestoeld op hetgeen zich afspeelt in de samenleving en bedrijven en kunnen een brugfunctie hebben: hoe dienend kan je vanuit authenticiteit zijn wanneer je gebruik maakt van methodieken en tooling die deze zelfde mensen en bedrijven wederom in een conditionering plaatst? Hiermee zit de betreffende coach dan toch ook min of meer 'vast' en wat zou het 'einddoel' dan kunnen / moeten zijn? Mijn methoden zijn onorthodox en passen werkelijk in geen enkele methodiek / techniek of tooling (ongetwijfeld een samenraapsel van...). Ik acteer vanuit diep innerlijk weten. Begrijp me niet verkeerd: zonder bijvoorbeeld een methodiek als Spiral Dynamics kunnen we niet onze geliefde medemens naar het minimum van Geel coachen, er moet een O JA moment worden gecreeërd om mensen te laten inzien waar ze staan en wat ze doen (of niet) Projectie en zelfreflectie zijn m.i. dagelijkse activiteiten om jezelf echt goed te leren kennen en daarmee ook je medemens. Op een folie-en-masse zitten we meen ik niet te wachten....;-) Hartelijke groet en ben blij met deze goeie site!
 • Om eerlijk te zijn ben ik zeer kritisch t.a.v. het verbinden van Servant Leadership en Spiral Dynamics.
  Spiral Dynamics is een bepalende typificatie van iemand, terwijl het werken als Servant Leader een intens innerlijke verbondenheid met het Zelf verlangt om geloofwaardig aanvaard te worden. De veelzijdigheid en de mensgerichtheid van een Servant Leader laat zich niet indelen.
  Ik meen, dat de lat voor een Servant Leader inderdaad zeer hoog ligt en boven een bepalende indeling.
 • Hoi Jeanette,
  Dank voor je originele kijk op dit probleem. Hoe je invulling geeft aan het begrip dienend leiderschap hangt dus van je perceptie (of kleur) af. Mee eens.
 • Ik quote uit de beschrijving van Servant Leadership: 'Een ServantLeader werkt voortdurend aan zijn of haar eigen ontwikkeling en stimuleert ook anderen daartoe. ServantLeader ontwikkelt allereerst zijn 'radar', waarmee hij voortdurend zoekt naar dat wat op elk moment ècht belangrijk is voor verdere ontwikkeling van mens, organisatie en de maatschappij als geheel'; de (bewuste) radar ontwikkeling gebeurt m.i. bij geel, want dan pas leren we afstand te nemen van het automatische gedrag dat voortkomt uit onze ego structuur. Authenticiteit en het bewust werken aan persoonlijke ontwikkeling (zelfinzicht) is de basis daarvoor en dat komt pas bij groen aan de orde.
  Ja, de lat ligt hoog, maar we hebben gekozen om in deze tijd hieraan te werken en ik ben er van overtuigd dat er veel hulp is van meer bewuste energien/zielen/hoe-je-het-ook-noemt. Het is ook niet voor niets' Leadership'. Voor veel mensen is dit hoog gegrepen, maar ik denk dat zeker op dit forum er een groot aantal bewuste mensen 'rondhangen', die allen op hun manier proberen de wereld te 'serven'.

  In de meeste organisaties waar ik kom zijn de managers nog aan het stoeien met de overgang van blauw naar oranje en van oranje naar groen. Voor hen is persoonlijk en/of coachend leiderschap de volgende lat op de ladder van bewustzijn. Als coach en organisatie adviseur help ik ze om bewust te worden van hun eigen ontwikkeling en die van het veld waarin ze werken, nl. de organisatie. Het model van situationeel leidinggeven is daar heel toepasbaar omdat de kwadranten grofweg overeenkomen met de overgangen van rood (instructie), naar blauw/oranje (overtuigen), naar groen (motiveren/overleggen), naar geel (inspireren). Servant leadership is volgens mij aan de orde als je mbv je radar precies aanvoelt wanneer welke stijl nodig is. Dat betekent voor mij dat je ze eerst allemaal onder de knie moet krijgen om ze daarna bewust toe te passen.

  Ik denk dus dat geel een minimum niveau voor Servant Leadership is en dat bij de kleuren in de 1st tier het duidelijker is om andere termen voor leiderschap te gebruiken die dichter bij de daadwerkelijke ontwikkelingsstap liggen, zoals persoonlijke leiderschap en coachend leiderschap.

  Petra Groot
  www.petragroot.nl
This reply was deleted.