Spiritualiteit in het werk

Ik vind het prachtig het spirituele ondernemers netwerk. Wat ik minder leuk vind is dat men lijkt af te haken bij het gegeven en de vraag wat er nu precies zo spiritueel aan het werk is? Zeg maar een kritische weerspiegeling van wat wij zelf als bijdragen aanleveren. Of levert het mystieke met zijn spiritualiteit een bijdrage aan ons? En zijn we eigenlijk wel bereidt kritisch naar onszelf te kijken? Ik lees zo hier en daar toch wat lange tenen reakties.

 

Toen ik als regulier manager werkte stelde ik voor om met het hele management team, communicatie en haptonomie te gaan doen. Dat was al doodeng en uiteindelijk kon ik het zelf betalen en gaan doen. Dat was super leerzaam en er was weinig ruimte voor spiritualiteit. Achteraf gelukkig want vele van mijn spirituele verklaring waren ` bedacht` om wat dieper voelbaar is, te ontlopen. En toch helpt spiritualiteit mij, of misschien beter gezegd de ervaringen in spiritualiteit maken het leven aangenamer.

 

Ik ben niet uit op een discussie dan wel dialoog. Want ik ben nieuwsgierig hoe anderen dat ervaren?

 

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –

Replies

 • Hoi Henk,

  Ik begrijp het nu. Dankjewel!

  Groetjes,

  Bert-Jan
 • Als iemand lange tenen heeft dan is iemand snel op zijn teentjes getrapt. Kortom iemand voelt zich snel beledigd. Iemand kan van algemene opmerkingen iets persoonlijks maken door het naar zich toe te trekken. Men identificeert zich dan met een opmerking of wat men leest. Men betrekt het op zichzelf, wat natuurlijk kan en vaak niet hoeft. Men verliest als het ware de objectiviteit.

  Voorbeeld: Ik vind jouw schoenen niet mooi. Een lange tenen reaktie is: o, dus ik heb de verkeerde schoenen gekocht? Als ik dan zeg: nee ik vind je schoenen alleen niet mooi, dan bestaat de kans dat de schoenen voor eeuwig naar de kast worden verbannen. Men identificeert zich dan met schoenen die niet mooi zijn en men vind zichzelf dan lelijk of uit de mode. Ps. dit is een voorbeeld, gevoelsmatig ligt er vaak minderwaardigheid en het omgaan met afwijzing onder.

  Ik loop lekker op mijn wandelschoenen, ondanks dat de ander dat vaak iets voor in de bergen vindt. En sommige vinden ze niet mooi. Jammer dan ik blijf er happy mee en mijn tenen passen er goed in!
 • Hallo Henk,

  Ik heb jouw stukje zeker 4 keer gelezen, maar ik faal te begrijpen wat jouw boodschap is.

  Kun je in algemene termen aangeven wat voor jou een lange tenen reactie is?

  Groetjes,

  Bert-Jan
 • Sorry ik lag er effe uit. Zwaar ziek ziekenhuis gedoe en ik knap weer wat op. ;)
 • Grappig Henk,

  Ik had namelijk dit nieuwe topic nog niet gezien toen ik mijn opmerking aan je vriendschapsverzoek typte. Bijzonder dat ook jij toch wel zoekt naar dialoog en geen discussie. Ik ben het met je eens overigens, dat er vraagtekens gesteld mogen worden bij het woord spiritueel in het het werk. Voor mij persoonlijk betekent dit je eigen proces naast die van de ander op een interactieve manier laten verlopen. Dus jij bent er niet om de ander te helpen, maar je helpt elkaar gewoon door er te zijn en er bij betrokken te zijn. In mijn werk leg ik de nadruk op bewustzijn. Mijn zogenaamde wijsheid is er een die uit een collectief komt. Dus eigenlijk help ik met herrinneren en tegelijkertijd helpt dat mij weer verder. Kritisch kijken naar onszelf, zoals je zegt, is nuttig. Maar het is wel zaak bij een gesteld onderwerp te blijven. Nu is dit spiritueel werken. Daar hoort van alles bij. Ik heb wel een mooie aanvulling op je topic: wat vindt jij van het onderwerp geld binnen de spiritualiteit? Ik denk dat geld een energievorm is die uiting geeft op je waarde. Voor een deel dan. Want er speelt veel meer mee in de beloning van je levensuitingen. Waardering is iets waar wij mensen warm van worden in ons hart én ego. Dus wat mij betreft is het prima dat het er is als je maar de juiste waardering in het vizier houdt.
This reply was deleted.