Spiritualiteit in organisaties is sinds een tijdje een hot item in de managementliteratuur. Speciale spirituele tijdschriften, esoterische boeken en spirituele (management)trainingen maken deel uit van een opkomende spirituele markt. Tegelijkertijd heeft ook het domein van de organisatieverandering zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. Daarbij zijn naast de klassieke benaderingen alternatieve perspectieven ontstaan. Spiritueel georiënteerde leiders, managers en consultants beschouwen de organisatie als een organisch systeem met een ziel. Wat houdt ‘spiritualiteit in organisaties’ in? En in hoeverre kan dit perspectief een bijdrage leveren aan de bestaande theorieën over organisatieverandering? Download hier de complete publicatie Auteur: Nienke Schaeffer Dit artikel is overgenomen van Management en Organisatie / M&O 2007 nr. 1

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –

Replies

 • Hallo Gertrud,
  Ik wilde het resultaat van haar onderzoek laten zien en ben natuurlijk altijd geïnteresseerd in reacties hierop en de inzichten en ervaringen van anderen.
  Succes en groeten, Theo

  Gertrud Althausen zei:
  Theo wil je hier een antwoord op hebben of alleen het artikel laten lezen?
 • Helaas is het zo dat wat in ondernemersland wordt geïntroduceerd gauw mode wordt. Spiritualiteit, authenticiteit, etc. Het goede daaraan is, dat het laat zien dat er gezocht wordt naar een nieuwe basis.

  Zonder veel te schrijven heeft m.i. spiritualiteit te maken met de menselijk kant in uitgebreide zin en met de menselijke verbondenheid, anders dan functioneel of organisatorisch. Spiritualiteit zal zeker tot de organisatie bijdragen omdat er anders naar de organisatie gekeken zal worden, nl. vanuit de mens. Verder meen ik dat een organisatie altijd in verandering is en dat de mensen in de organisatie die verandering samen bewust en onbewust doen. Spiritualiteit of de menselijke kant zal zichtbaar worden in de verandering.
 • Theo wil je hier een antwoord op hebben of alleen het artikel laten lezen?
This reply was deleted.