Spiritueel Ondernemers Netwerk 10 jaar!

Het Spiritueel Ondernemers Netwerk ontstond 10 jaar geleden uit mijn eigen zoektocht naar toepassing van spiritualiteit in het werk. Het begon toen mijn ernstig zieke broer door wat hij noemde een "spirituele levenswijze" ineens weinig last meer had van zijn "ongeneeslijke" auto-immuunziekte. Hij vertelde mij dit en gaf mij het boekje "De zeven spirituele wetten van succes"van Deepak Chopra. Dit was voor mij de aanleiding om alles over spiritualiteit te onderzoeken.
Ik had (nog) niets met spiritualiteit, dus ging er een hele nieuwe wereld voor mij open. Rationeel als ik was zocht ik ook naar (wetenschappelijke) bewijzen en verklaringen. Ik kwam tot de conclusie dat je er als mens niet om heen kunt.

Een crisissituatie, zakelijke en privé, leidde tot verdieping van het spirituele inzicht en het werkelijk doorleven ervan. Ik mocht ervaren wat emoties met je doen en wat je zelf met emoties kon doen, wat het betekende om mensen te vergeven en dingen los te laten. Ik stelde vast dat je als mens niet om spiritualiteit heen kon en bedacht dat je er dus ook in je werk iets mee moet. De zoektocht hiernaar leverde zoveel relevante informatie dat ik in januari 2007 besloot om de website www.spiritueelondernemersnetwerk.nl op te richten en daarop al die informatie te delen met anderen die ongetwijfeld naar hetzelfde op zoek waren. Dit bleek inderdaad het geval en door alle enthousiaste reacties heb ik de website steeds verder uitgebreid.

Om het netwerk interactiever te maken en mensen meer mogelijkheid te geven zich met elkaar te verbinden en kennis en ervaring te delen heb ik het vervolgens uitgebreid met een online community. Eerst op NING, later ook op LinkedIn, facebook en Twitter. En dat bleef maar groeien tot de meer dan 8.000 leden van nu.

Toen het ledental behoorlijk begon te groeien vroeg ik me af of ik dit commercieel kon/moest inzetten. Ik bedacht dat er mogelijk een kern-netwerk kon ontstaan van mensen die vanuit hetzelfde (spirituele) gedachtegoed diensten leveren. Die commercialisering kwam er niet, dat voelde niet als de juiste richting voor het netwerk. Het leidde er wel toe dat ik al mijn inzichten op papier ging zetten. Blijkbaar lag dit op mijn pad, want allerlei synchroniciteiten zorgden ervoor dat hieruit een boek ontstond: Succeskompas, richting geven aan je leven en werk

Het boek beschrijft de essentie van ons bestaan, hoe dit werkt en wat je er in de praktijk mee kunt doen. Ik kreeg er mooie reacties op zoals "Lees dit boek en je weet alles" en "Dit boek beschrijft de essentie van 'persoonlijk leiderschap' in werk en leven" en zelfs "Voor mij het beste boek ooit geschreven, dit boek heeft mijn leven totaal veranderd".

Zo was ik ineens auteur en dat kreeg als vanzelf een vervolg. In 2012 kwam een tweede boek uit, dat ik met anderen schreef: Michaelsysteem, de essentie van je persoonlijkheid.

Bij de boekpresentatie van Succeskompas waren ook mensen van het Spiritueel Ondernemers Netwerk en die vonden het leuk elkaar ook eens life te ontmoeten. Dat bracht me op het idee om vaker een netwerkbijeenkomst te houden. In eerste instantie  was dat voorafgaand aan bijeenkomsten van Paul de Blot in Nijenrode, echter al snel zelfstandig bij Samaya in Werkhoven, waar we nu al ruim 5 jaar zo'n 5 keer per jaar bij elkaar komen.

Het is bijzonder om te zien hoe dit alles als vanzelf stroomt. Ik voel dankbaarheid dat ik dit allemaal mocht laten ontstaan.

We zijn nu 10 jaar verder en veel is veranderd. Het spiritueel ondernemers landschap is gegroeid en voor mijn gevoel meer geïntegreerd in reguliere stromingen voor ondernemen en leiderschap.

De vraag is welke betekenis het Spiritueel Ondernemers Netwerk voor jou de komende jaren kan hebben en welke veranderingen je graag zou willen zien.

Ik zie uit naar jullie reacties.

(Ook op LinkedIn geplaatst: https://www.linkedin.com/groups/110603/110603-6223855347770232833)

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk