BodyMind & Voeding

Mijn eindexamen scriptie in de opleiding psychosociaal begeleider (ofwel Coach & Counsellor) betrof mijn onderzoek naar de eenheid van lichaam en geest en de rol van voeding hierin. Dit onderwerp werd niet bepaald positief ontvangen door de leiding van het opleidingsintsituut. De grens tussen geestelijke en lichamelijke gezondheid wordt nog steeds -daar en in het algemeen- scherp getrokken. 

In mijn scriptie pleit ik voor het opnemen van een energetische dimensie in het bio-psycho-sociaal model en voor het slechten van die fictieve scheidslijn tussen lichaam en geest. Zeker in opleidingen van gezondheidswerkers. Het is in onze tijd al duidelijk genoeg aangetoond dat oude wijsheid en actuele wetenschappelijk kennis elkaar bevestigen. Opleidingsinstituten doen aanstaande hulpverleners, inclusief artsen -en daarmee hun clienten- tekort, door hierover te zwijgen. Hulpbehoevenden hebben immers vooral baat bij begeleiding naar zelfkennis, zelfredzaamheid en bekrachtiging. Hoe bereik je dat, wanneer je de levensprocessen en universele wetten op onnatuurlijke wijze blijft fragmenteren en afscheiden van onze wezenlijke natuur?  Wat is jouw kijk hier op?

PS, ik probeer mijn vraag summier te omschrijven, je eventuele vragen zijn natuurlijk welkom..

harte groet,

Giovanna Gomersbach

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –

Replies

  • Ik roep het al jaren dat onze manier van eten (en drinken) invloed heeft op onze state of mind en onze geestelijke gezondheid. En dan heb ik het niet alleen over koffie, thee en drank.

    Een hele tijd terug zijn mijn partner en ik overgestapt op "natuurlijke" voeding wat inhoudt dat alles wat "onnatuurlijk" en bewerkt is niet meer in onze voeding verwerkt zit.

    Ik heb gemerkt dat het beeld wat mensen hebben van voeding heel erg gedomineerd wordt door o.a. opvoeding en media. We hebben geleerd dat bijvoorbeeld aardappels en melk gezond zijn. We worden via de media overspoeld met "gezonde" varianten van vla, cola etc. Het blijkt voor veel mensen moeilijk om door die barrière heen te breken.

    Toegegeven: je kan niet in één keer overstappen op geheel natuurlijk eten. Dat is een overgangsproces wat tijd kost en juist dat, tijd, is iets wat veel mensen niet bereid zijn om te investeren. We willen allemaal resultaat en liever gister dan vandaag.

    Maar hoe krijg je mensen zover dat ze het in gaan zien? In mijn omgeving ken ik mensen die de ogen pas geopend zijn nadat ze de resultaten van een onderzoekslijst onder hun neus kregen waarop de waarden stonden die weergaven dat hun lichaam zo'n 40 jaar ouder functioneerde als dat het zou moeten functioneren.

This reply was deleted.