Durf jij je eigenheid te laten zien?

Hoe belangrijk is jouw eigenheid voor je bedrijf en voor je klanten – zowel bestaande als nieuwe? Je bedrijf, dat ben je immers zelf! Als jij goed in je vel zit, loopt het met je bedrijf ook goed.

In de praktijk durven veel therapeuten en coaches zichzelf niet (helemaal) te zijn. Ze houden zichzelf klein, bagatelliseren hun talenten, treden niet op de voorgrond of gebruiken bepaalde talenten alleen in privésituaties. Sommige durven zelfs niet eens over hun talenten te praten, zo sterk is het gevoel dat het allemaal niets voorstelt.

 
Herken jij dit? Waarom doe je dat dan toch? Je houdt je klanten immers toch ook steeds voor dat ze zichzelf mogen, zijn?

 
Net zoals je klanten ben jij ook bang voor afwijzing. Vaak vermijden mensen het om hun eigenheid te laten zien, omdat dat te veel verbonden is met de pijn van afkeuring.

 
Zeker als je intuïtief bent ingesteld, heb je veel met afwijzing te maken gehad. In onze westerse maatschappij worden prestatie, denken, geld en status nog steeds als hoogste goed beschouwt. Ben je daarentegen gevoelig, snel emotioneel, weet je iets zonder dat je het kan bewijzen, dan word je al gauw raar gevonden.

In je bedrijf is het echter essentieel dat je wél helemaal jezelf bent. Als jij weet wat jou uniek maakt en dat ook durft in te zetten in je werk en je marketing, ben je enorm aantrekkelijk voor jouw potentiële klanten. Sterker nog, dát is waar ze op afkomen, dát is waarom ze met jou in zee gaan!

 
Hoe kom je uit dit dilemma?

  • Realiseer je dat jij in jouw bedrijf je eigen keuzes maakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je mag werken met mensen waar jij je goed bij voelt, mensen die jou waarderen en accepteren zoals je bent. 
  • Richt je daarom op klanten waarbij je je op je gemak voelt. Dat kunnen hele andere klanten zijn als waar je nu mee werkt! Als je voor mensen werkt die bij je passen, zullen ze je juist om je eigenheid waarderen.
  • Zet al je talenten in die je het liefste gebruikt. Dus ook die talenten waar je het eigenlijk niet over wilt hebben. Dat kun je gerust doen, want jouw klanten komen juist daar op af, dat is wat jou uniek maakt! Soms ga je dus hele andere dingen doen of op een andere manier werken dan je gewend was.
  • Heb vrede met het feit dat er altijd mensen zullen zijn die je afwijzen.Niemand op de hele wereld wordt door iedereen aardig gevonden, jij dus ook niet! En bedenk: mensen die je afwijzen om wie je bent, zijn nooit je klanten of vrienden.
  • Benoem in je marketing de klanten waar je je op richt, vertel over je unieke talenten of je onderscheidende aanpak. Ook al sta je te bibberen op je benen, laat jezelf zien zoals je bent. Je klanten zullen je erom bewonderen!

 
Durf je eigenheid te laten zien en wees zo een voorbeeld voor jouw klanten die dat nog niet durven! Doordat jij de stap gemaakt hebt, geef je jouw klanten de toestemming ook zichzelf te zijn. Een mooier geschenk kan je ze niet geven!

 
Wat vind jij eng om te laten zien, maar is je wel heel erg eigen? Durf het naar buiten te brengen en schrijf het hieronder. Je krijgt altijd een positief antwoord van me.

 

Hartelijke groeten, Annie Massop

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Email me when people reply –