Hallo allemaal
Bijgaand bericht wil ik met jullie delen. Dit bericht onderstreept enorm de visie van Partij voor Mens en Spirit! Dit is de toekomst, zo hopen wij van harte!

Warme groet van Lea www.mensenspirit.nl
AMSTERDAM - Huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen als accupunctuur, antroposofische gezondheidszorg en homeopathie aanbieden, werken 15 procent goedkoper dan reguliere huisartsen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman en de Leidse epidemioloog en lector antroposofische gezondheidszorg Erik Baars. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van alle 150 duizend verzekerden van de Haagse zorgverzekeraar Azivo.

Uit de gegevens blijkt dat de patiënten van huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen aanbieden, minder medicijnen gebruiken en minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij patiënten van boven de 75 jaar die een antroposofische huisarts bezoeken, loopt de kostenbesparing zelfs op tot 25 procent. Volgens de onderzoekers is er geen aanwijzing dat deze patiënten te weinig zorg krijgen. De levensverwachting ligt zelfs hoger dan voor patiënten van reguliere artsen.

Volgens Kooreman gaat het om ‘spectaculaire’ kostenverschillen die ‘niet te verwaarlozen zijn, zeker met het oog op de stijgende zorguitgaven.’ De onderzoekers benadrukken dat het om een eerste onderzoek gaat, dat vraagt om vervolgonderzoeken. Zo moet de verklaring voor het verschil in kosten nog wetenschappelijk worden onderbouwd.

Gezondere leefstijl

Een logische verklaring lijkt dat patiënten die voor een complementaire huisarts kiezen, een gezondere leefstijl hebben en minder snel voor medische interventies kiezen. Maar volgens Kooreman is voor deze mogelijke verklaring gecorrigeerd in het onderzoek.

Een andere verklaring is dat alternatieve huisartsen meer gericht zijn op het zelfherstellend vermogen van patiënten en dus minder snel kiezen voor medisch ingrijpen, zegt Kooreman. ‘Zo zal een antroposofische arts minder snel adviseren een kind in te enten tegen de bof en mazelen. Hij gelooft dat het goed is voor de opbouw van het immuunsysteem om die ziekten door te maken, wat de latere kans op ziekte doet verkleinen.’

Volgens de onderzoekers moeten complementaire geneeswijzen serieuzer worden genomen. Kooreman: ‘Hoewel wetenschappelijk bewijs voor de behandelwijzen nog steeds ontbreekt, is het in een aantal gevallen al wel bewezen effectief. Slapeloosheid of stress is heel goed te behandelen met meditatie of ademhalingsoefeningen. Waarom zou je die methode niet toepassen als het bijna gratis is?’

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk