De kracht van Samenwerken

Samenwerken doen we de hele dag. Vanaf het eerste moment dat je wakker wordt. Je doet het licht aan… Waar komt dat licht vandaan? Wie heeft het mogelijk gemaakt dat er een stroom elektronen door een metalen draad naar je huis komt? Je neemt een douche; Zelfde verhaal met het water. En wat is er gebeurd met het pak sinaasappelsap in de koelkast? Wie zijn er allemaal bij betrokken? Daar zit letterlijk een hele wereld achter. Want het is niet alleen die sinaasappelboer, de loodgieter van de sapfabriek en de supermarktmanager. Het is ook de wegenbouwer die een weg heeft aangelegd waarover het transport plaatsvindt en het dochtertje van de manager die met haar glimlach iets wakker maakt bij papa waardoor hij zijn werk doet zoals hij het doet. Het is werkelijk allemaal met elkaar verbonden.Mooi! Maar hoe verbonden voel jij je? Hoe bewust ben jij je van die hele wereld? Luister je naar anderen? Of ben je vooral zelf aan het woord? Herken je de behoefte gehoord te willen worden? Misschien zou je zelfs wel willen schreeuwen om je stem te laten klinken? Wat zit er achter die behoefte om te willen overschreeuwen? Waarom is jouw stem zo belangrijk?Ik kwam een uitspraak tegen op internet van Norman S. Hidle: “A group becomes a team when each member is sure enough of himself and his contribution to praise skills of the others.” Wat hij volgens mij zegt is dat zodra we niet meer de behoefte voelen om bevestiging van anderen te krijgen, er automatisch ruimte ontstaat om het beste van die ander naar boven te laten komen.Zou de behoefte om te overschreeuwen voortkomen uit een verlangen bevestiging van anderen te krijgen dat je goed genoeg bent? Heb je dat écht nodig? Word eens stil en keer naar binnen. Laat de stilte je vertellen wie je bent. Durf je te midden van een tornado van gedachten te gaan staan en je gedachten te observeren zonder er iets mee te doen? Na de storm komt stilte… Is er dan nog behoefte aan zelfbevestiging? En als je antwoord “Ja” is, ben je bereid die bevestiging in Jezelf te vinden in plaats van bij een ander?In het zoeken van bevestiging bij een ander ontstaat er competitie. Want anderen willen ook aandacht. Maar zodra je dit niet meer nodig hebt, kun je de ander de hemel in prijzen. Dit hoeft niet per se in woorden, het kan ook een stille kracht zijn. Anderen zullen het prettig vinden om bij je in de buurt te zijn of om met je samen te willen werken. Ze zullen meer zelfvertrouwen krijgen en zo hun zekerheid weer kunnen delen met de volgende.Waar twee of meer met dezelfde intentie samenkomen, daar kunnen wonderen gebeuren. We overstijgen de som van de delen en vormen samen iets groters. Een andere manier om dit uit te drukken is: 5+5=11. Ben jij bereid meer te gaan luisteren dan te spreken? Ben jij bereid het beste in de ander te willen zien? Hou je vast, want dan gaan wonderen gebeuren.Hartelijke groet,Nico van Schaikwww.wakkeronderwijs.nl

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Comments

 • Lieve Nico,

  Ja ok, ik begrijp wat je bedoelt.

  Persoonlijk (alweer vanuit eigen ervaring) geloof ik er in en vertrouw ik er op dat die behoefte om op de voorgrond te willen zijn vanuit ego (zoals jij het omschrijft) automatisch wegebt naargelang de confrontaties die het ego te verduren krijgt.

  En ja, bij de ene kan dat snel veranderen en bij de anderen lijkt dat nooit te zullen gebeuren.

  Doch ik sta open voor de mogelijkheid dat ons ego (en elk facet van ons bewuste en onbewuste zijn) meerdere levenslevels mag/kan/zal doorlopen om élke ervaring eindeloos opnieuw te doorleven tot...

  de noodzaak van élke ervaring begrepen en aanvaard wordt.

  Dus ook de ervaring of manifestatie van het expliciet tot heel expliciet op de voorgrond treden en dus ook die van het geloof dat we dit beter niet zouden doen.

  Verder geloof ik net als jij en vele anderen dat het mijn/onze taak is om steeds opnieuw Vreugde te brengen in ons eigen leven en dat van anderen, zodat we elkaars kracht of vermogen om dat steeds opnieuw te doen op een hoog peil te houden.

  Het voelt heel fijn aan zoals jij dat schrijft en het voelt ook heel oprecht aan zoals jij dat brengt.

  En inderdaad, met dit soort mentaliteit kan je op kleine en grote wondertjes rekenen.

  Ik weet zeker dat ook jij nog héél véél mensen Blij én Sterk zal maken vanuit een oprecht Liefdevol en oprecht Respectvol omgaan met zichzelf en elkaar.

  Bedankt om jouw passie via deze weg met ons te delen.

  Bedankt ook voor jouw reactie.

  Bedankt ook voor het mooie aanbod op jouw website, ik ga me de volgende dagen zeker eens verdiepen in hetgeen jij daar schrijft.

  Zoals steeds en zoals steeds héél oprecht...

  Heel veel Liefs, Succes en Mega Big Smile van me

  Gerda Maria

 • Hoi Gerda,

  Bedankt voor je reactie. Wat mij betreft gaat het niet per se over het luisteren of stil worden, maar om de behoefte te stoppen om op de voorgrond te willen zijn vanuit ego. Ik geloof dat het onze taak is om steeds op zoek te gaan naar de kracht in de ander zodat we elkaar kunnen opbeuren.
  Liefs, Nico
 • Lieve Nico,

  Ik herken veel van wat je schrijft vanuit eigen herhaalde ervaring.

  Vanuit diezelfde ervaring (waarin ik als een van nature vlotte spreker elke dag opnieuw een oprechte bereidwilligheid tot luisteren activeer) ben ik tot de conclusie gekomen dat zowel spreken en luisteren (als ervaring op zich en ook als communicatiemiddel of interactiemiddel) even belangrijk zijn.

  In die zin zie ik luisteren en/of de stilte handhaven eveneens als een mogelijk bewust of onbewust gehanteerd middel om bevestiging en/of goedkeuring van anderen te verkrijgen.

  Mijn visie hoeft uiteraard de jouwe niet te zijn, ik wilde dit gewoon graag met jou delen ;-)

  Bedankt om jouw visie vanuit jouw wakker standpunt met ons te delen want ze stemt tot nadenken én tot extra Liefhebben.

  Daar kan een wakker mens alleen maar nóg Vrolijker, nóg meer bereid tot samenwerken en nóg wakkerder van worden, toch?!

  Heel veel Liefs, Succes en Mega Big Smile van me

  Gerda Maria

This reply was deleted.