Gun jij jezelf leuke klanten?

Veel therapeuten en coaches leven in de veronderstelling dat je iedere klant die zich aandient ook moet helpen, ook al vindt je die klant helemaal niet leuk. Want anders verdien je niet genoeg is hun idee. Andere coaches en therapeuten voelen zich vanuit hun dienstverlenende houding verplicht iedereen te helpen die een beroep op hen doet.

 

Soms zijn zelfstandig dienstverleners vanuit hun geschiedenis gewend om met mensen contact te hebben die hen niet waarderen en die niet bij hen passen. En denken ze dat ze moeite – heel veel moeite - moeten doen om een beetje waardering van een ander te krijgen. En datzelfde patroon zet zich voort in het werken met hun klanten.

Niet-leuke klanten kosten je je werkplezier: het is frustrerend en vervelend om met klanten te werken die je niet liggen. Vaak schatten niet-leuke klanten jou niet op waarde, dat voel je in portemonnee, in je zelfwaardering en in je energie.

Je kan jezelf zelfs schuldig voelen, omdat je vanuit je plichtsgevoel vindt dat je die niet-leuke klant moet helpen, terwijl je het diep in je hart liever niet doet. Alles bij elkaar krijg je het gevoel dat een ander jouw leven en jouw werk bepaalt. En dat was niet wat je voor ogen stond toen je voor jezelf begon.

De essentie is dat veel coaches en therapeuten zich niet bewust zijn voor welke klanten ze het liefste werken. Ze staan er niet bij stil en gaan verder op de automatische piloot. Anderen gunnen zichzelf geen fijne klanten omdat ze zo gewend zijn om meer te geven dan te krijgen.

Het is een misverstand dat je als coach of therapeut iedereen maar als klant moet accepteren. Een van de basisvoorwaarden om met hart en ziel te werken is, dat je werkt met klanten waar je graag contact mee hebt. Dat je werkt met klanten die jou vertrouwen en waar je je mee verbonden voelt.

 

Klanten waar je graag mee werkt, zijn ook precies de klanten die het meeste baat bij jouw dienstverlening hebben, ze zijn gemotiveerd om iets van je te leren en bereid ten positieve te veranderen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je genoeg verdient, maar dat komt pas aan de orde als je weet wie jouw favoriete klant is. Want zodra het duidelijk is wie dat zijn, kun je hen vragen waar zij behoefte aan hebben en voor welke dienstverlening ze bereid zijn goed te betalen. Zodat je én met leuke klanten werkt én een ruim inkomen kunt verdienen.

 

Het allerbelangrijkste is dus dat je jezelf bewust wordt wie jouw ideale klant is. En dat je het jezelf ook echt gunt om met die fijne klanten te werken. Lees in het volgende nummer van Hart en Ziel Marketing tips hoe je jouw ideale klant kunt ontdekken en wat je kunt doen om jezelf leuke klanten te gunnen.

Je reactie is welkom op mijn weblog.

 

© 2012 - Hart en Ziel Marketing - Annie Massop - Alle rechten voorbehouden -

Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag!
MITS
je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
'Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nlen vraag daar het gratis E-boekje 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf' aan.'

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk