Het lichaam liegt niet

Het menselijk lichaam is een fantastisch fenomeen, dat heel veel kan doen.
Het is een creatie dat in opdracht van alles doet, zolang je er goed voor zorgt.
Voor wat hoort wat tenslotte.
Wees eens eerlijk:
Hoe vaak heb jij hoofdpijn? Pijn in je rug, je schouder, je knieën of enkels?
Hoe vaak heb je nu alwéér last van je darmen.
Het lijkt een tijdje goed te gaan, maar steeds komt het weer terug, en je begrijpt er eigenlijk helemaal niets van. Misschien heb je je er zelfs maar bij neergelegd, je hebt het idee dat het erbij hoort. Je moet ermee leren leven.
Je bent bij de dokter geweest die niets kon vinden omdat je vage klachten hebt en de constatering was dat je bloedwaarden goed zijn , verder zijn er geen hernia’s gesignaleerd. Lichamelijk mankeer je dus eigenlijk niets, is dan de officiële lezing…
Zo nu en dan komt er eens een collega naast je staan die je plagerig wat in je schouders knijpt. Je roept “Auw! Dat doet zeer joh!” Je krimpt een beetje ineen want het is erg gevoelig. Je collega reageert lacherig, “zozo! Een beetje stress opgelopen..”
Je reageert laconiek, “nee hoor het valt wel mee volgens mij en ach het doet gewoon zeer, het is nou eenmaal zo. Ik kan er ook niks aan doen, en als ik vanavond ga sporten wordt het vanzelf wat minder.”
Legio mensen zullen bovenstaande schets wel herkennen.
Je mag niet zeuren, van een beetje pijn ga je niet dood, en als ik straks ga sporten gaat het wel over.
Welnu, het is tijd eens de ogen te openen..
Nee het helpt niet, het gaat niet over, wie houdt je nu eigenlijk voor de gek.
Je loopt kreupel, iedere dag weer. Je werkt 40 tot 60 uur in de week, sport nog eens 3x per week en hebt in het weekend voor de afleiding nog eens de agenda vol gepland met allemaal leuke uitjes, want dat verzet de gedachten mooi.
Je bent continu bezig je lichaam onder druk te zetten, het uiterste te vragen van je voertuig, zonder daar maar iets voor terug te doen.
Geen moment echte rust, geen moment pauze waarin je eens lekker lui mag zijn, lekker mag uitslapen.

Je lichaam is voorzien van een immens ingenieus systeem van zenuwen, bloed- en lymfevaten en spieren.
En alles communiceert continue met elkaar middels uiterst knappe stofwisselingsproducten, zenuwsignalen, hormoonregeling . En middels de spanningen van de cellen onderling en uiteindelijk de spanningen in de vliezen van je spieren.
Alles beweegt, alles stroomt, overal gaat vloeistof en energie, overal is uitwisseling.
Zolang er uitgewisseld wordt en de stroming van de vloeistof is goed, is er geen centje pijn.
Alle cellen krijgen hun natje en hun droogje en kunnen hun afval kwijt.
Zonder stroming kan er geen leven zijn. De oude Grieken noemden het al, Pantha Rhei.
Alles dat stroomt leeft.
Boven in je hoofd zit het grote regelcentrum van je centrale zenuwstelsel, maar ook het commando centrum van je ego.
Het ego dat alles doet wat hem in de loop der jaren is opgedragen en wat hem geleerd is.
Het is de beschermer van je voorgeprogrammeerde waarden, je vooroordelen en gewoonte patronen, en het beschermt die waarden zeer slim en sluw. Het werkt heel nauw samen met de centra waar je patronen en gewoonten onthoudt.
Dit systeem leert continu van gewoonten die je het ego en het lichaam leert.

Het neemt dus gewoonten over en beschermt je als je een ander patroon dreigt in te gaan.
Je wordt zenuwachtig, je wil helemaal niet veranderen, je denkt waarom zou ik , alles is toch veilig zoals het is, alles werkt toch.
Je zenuwcentrum stuurt al je bewegingen aan die onder invloed staan van je wil, zo kun je allerlei handelingen uivoeren maar het stuurt ook allerlei processen aan die we niet direct met de wil kunnen beïnvloeden.
Dit mechanisme zorgt ervoor dat het lichaam kan overleven.
Dit centrum stelt allerlei prioriteiten zonder dat je daar zelf bij hoeft na te denken.
Het regelt je hele stofwisseling (energie huishouding) en alle communicatie in het lichaam.
Dit systeem heet het vegetatieve zenuwstelsel.
Het regelt je honger- en dorstgevoel en het regelt je leefritme.
Ja het wil er zelfs voor zorgen dat je rust neemt , je kent het wel als het dipje na het eten of je wordt ‘s avonds moe en gaat naar bed.
Als je een blessure oploopt dan zal het lichaam reageren. Het zenuwstelsel krijgt een signaal en mobiliseert allerlei hulptroepen maar ook locaal weten cellen wat er gedaan moet worden om eerste hulp te verlenen. Zij produceren ter plekke hormonen en allerlei immuun factoren. Je ervaart eerst geen pijn hetgeen veroorzaakt wordt door verdoving vanuit plaatselijke hormonen. Daarna gaat het lichaam de herstelwerkzaamheden beginnen.
Je ervaart zwellingen (bescherming van het weefsel) je ervaart pijn, bescherming tegen belasting van de plek. Misschien ervaar je zelfs roodheid en ontsteking, hetgeen weer bescherming is tegen ziektekiemen van buitenaf of binnengedrongen ziektekiemen die eens een gokje komen wagen omdat je weerstand even minder lijkt te zijn...
Zo zie je, alles wat we geneigd zijn ziek of pijn te noemen zijn eigenlijk herstelwerkzaamheden van het lichaam, je wordt er beter van (beter kan je zelfs letterlijk nemen in veel gevallen van ziekte). Je bent dus eigenlijk niet ziek, maar bezig gezond te worden.
In extreme gevallen heeft het lichaam een helpende hand nodig, maar meestal kan het zich zelf redden.
In een gezond lichaam is er dus eigenlijk sprake van de ultieme apotheek. Het lichaam heeft werkelijk alles om je weer beter te maken en je in de toekomst te beschermen tegen nieuwe ziektekiemen
Nu is het zo dat we dagelijks allerlei signalen krijgen waarvan we denken,”ja ach het zal wel.”
We hebben hard gewerkt en zijn moe, maar willen toch naar dat feestje en morgen weer sporten.
Ach een enkele keer een signaal negeren geeft ook niet als je daarna maar rust neemt.
Blijf je echter chronisch zeggen ach het gaat wel en ik voel me wel weer goed als ik doorga dan klopt dat voor je gevoel. Het lichaam maakt adrenaline aan of in geval van intensief sporten endorfine, allemaal stoffen die je oppeppen en pijn verdrukken. Je voelt je helemaal top.
Tot dat die stofjes weer uitgewerkt zijn!
“Auw, wat doet die schouder toch zeer.”
“Ik heb weer last van die rot rug, gaat dat nou nooit over!!!?”
Je hebt chronisch de signalen van je lichaam genegeerd. Je centrale zenuwstelsel zal daardoor geen moeite meer doen om een blessure volledig te laten herstellen, want je ego geeft het geen prioriteit. Dus waarom zou het regelcentrum zich dan druk maken. Er moeten tenslotte deadlines gehaald worden, en die ene vergadering is erg belangrijk “ Oh ja!! En die verjaardag moet ik ook nog heen.”
Je lichaam gaat zich ongemerkt compenseren om een pijnlijke plek te ontzien.
Je gaat anders zitten of staan.
Omdat alles wat leeft altijd op zoek is naar economie, comfort en zuinig zijn met energie, zo ook je lichaam. Het zoekt een houding die minder optimaal is maar die in eerste instantie geen pijn doet.
Een hele keten van spieren en gewrichten is met de houdingsverandering gemoeid, ja zelfs je ingewanden kunnen in verdrukking komen omdat ze niet meer de bewegingen kunnen maken die ze nodig hebben om hun functie uit te kunnen voeren (bijvoorbeeld een nier legt met de ademhaling in en uit 600 meter per dag af, dit heeft het ook nodig om zijn functie te kunnen uitvoeren!).
De doorstroming in het systeem ter plaatse wordt belemmerd.
Voedingsstoffen kunnen niet optimaal aangevoerd worden en afvalkan niet weg.
Er ontstaat verstopping en stagnatie. Je afweersysteem komt in opstand en je krijgt pijn en ontstekingen. Je krijgt kramp of ellendige spierpijn, misschien wel darmkrampen.
Je krijgt weer rugpijn en ga zo maar door.
Deze vervelende zaken zijn het resultaat van een vicieuze cirkel.
Zolang je geen prioriteit aan het welzijn van je lichaam en geest schenkt, zal ook geen prioriteit gegeven worden aan de eigen genezende mogelijkheden.
Ik beschrijf hier ogenschijnlijk extreme zaken, maar vergis je niet!
Veel mensen zitten in deze vicieuze cirkel.
Je kunt er uit.
Soms is dat eenvoudig door lekker even in de natuur te wandelen, naar een sauna te gaan, lekker uit te slapen en eens een dagje echt heerlijk lui te zijn.
Je laat je lekker masseren. Allemaal zaken waar je lichaam je dankbaar voor is.

Soms is het erg moeilijk en heb je hulp nodig van mensen die gespecialiseerd zijn om de beweging en stroming weer in het lichaam optimaal te krijgen, en alle communicatie systemen in het lichaam weer op elkaar af te stemmen.
Voor iedereen is die hulp anders. Ik denk aan een Osteopaat of een Haptonoom, een Mesoloog, ga zo maar door. In veel gevallen kan iemand die met energie werkt ook veel betekenen.
Een goede masseur die zich bekwaamd heeft in blessure preventie, basis medische kennis heeft en weet heeft van energetisch werk kan een goede hulp bieden.
Soms is een lifestyle coach de goede oplossing..

Voor iedereen is er een weg, maar zoek je hulp wel bij een erkende en gecertificeerde hulpverlener of begeleider.
Het is altijd goed om je huisarts op de hoogte te stellen van complementaire geneeskunde en hulpverlening.
“Maar sport dan? Dat is toch ook gezond” hoor ik je zeggen.
Oh ja en sporten is zeker goed ,maar overdrijf niet. Ook hier geeft het lichaam zijn grenzen aan. Pijn is stop!! (uitzondering is topsport waar onder zeer strikte begeleiding getraind wordt)
Voorkom blessures door niet te sporten als je echt moe bent.
Zorg voor een goede opwarming door spierverwarmende oefeningen. Stretchen valt niet onder opwarmen van de spieren en is afhankelijk van de sport die je doet zinvol of bijna nutteloos. Maar daar over in een volgend artikel.

Kortom. Je lichaam geeft aan als er iets mis is.
Een maagzweer is geen kwaal voor een pilletje maar een signaal om goed over je leefstijl na te denken.
Een pilletje heelt het symptoom maar niet de oorzaak.
Ik wil je tot slot nog een motto meegeven
“Heb je het druk, neem dan de tijd”

Je lichaam liegt niet, luister ernaar want je hebt het je leven lang nodig...
Evert-Jan Ilbrink
Massagetherapeut
www.tomodachi.nu
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Comments

  • Geweldig artikel! Helemaal mee eens
    Heb niet alleen een klok maar ook de tijd.
    Groetjes Yvonne
    Totaalbalanstherapeut
This reply was deleted.