In den beginne..

In den beginne..

Beetje oudbollige titel he? Het gaat mij erom dat deze drie woordjes zoveel inhouden en betekenen in de context van onderstaand artikel dat ze hierdoor juist weer extra dimensie krijgen. Het gaat namelijk om dat begin, die start, die kern. De kern van alles eigenlijk, die kern die jou vertegenwoordigd. De kern is hoe jij jezelf ervaart in de omgang met je medemens, partner, familie, kind, je werk. Alles wie jij in wezen bent is ooit ergens begonnen, vandaar die kop ” in den beginne…

De innerlijke bron

Werkzaam als coach/counsellor zet ik mensen graag in hun kracht, inspireer ze en zorg ervoor dat ze weer verder kunnen in hun leven en in een bepaalde situatie. Of ze nu op zoek zijn naar een maatje en ik ze hierin adviseer, ze inzicht wil geven wat betreft steeds terugkerende relatieproblemen of dat ik ze leer meer zichzelf te kunnen zijn, waardoor ze uiteindelijk zelf bepaalde keuzes kunnen maken. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat veel problemen die kenmerkend zijn voor deze tijd zoals burnout, depressies, midlifecrises en echtscheidingen voortkomen uit datgene wat gevormd is “ in den beginne”, in het vroegste stadium. DAAR waar de mens zich vanaf het prille begin nestelt, bloeit en groeit, namelijk in de baarmoeder. Dat wat uiteindelijk de bron is van ieder levend wezen. Ik noem het de innerlijke bron, het ” zijn”. Daar waar alles begint. Daar waar het hart voor het eerst begint te kloppen en waar de eerste zintuigelijke gewaarwordingen plaatsvinden. Waar het embryo, later foetus genaamd al zijn eerste gevoelens ervaart. Waar vroeger werd aangenomen dat dit wondertje zich van niets bewust was in diezelfde buik, heeft de wetenschap inmiddels aangetoond dat dit wezentje wel degelijk al heel veel (aan)voelt.

Hechting van moeder en kind

Behalve het feit dat de meeste aanstaande moeders inmiddels wel weten dat roken en drinken ongezond is voor hun aanstaande wereldburger, dat ze foliumzuur moeten slikken en dat zwaar tillen slecht is tijdens de zwangerschap, lijken er toch nog teveel zaken onderbelicht. Heel belangrijk is bijvoorbeeld de hechting van moeder en kind die al plaatsvindt vanaf het moment van conceptie. Ouders zouden zich hiervan veel bewuster moeten zijn. Samen zijn zij de verwekkers van dit prille levensgeluk en daarmee verantwoordelijk voor diens wel en wee. Als de aanstaande mama happy en relaxed is zal de baby zich ook zo voelen en genieten van de warme omgeving en haar rustige hartslag ervaren als iets fijns. Hij of zij zal zich gewenst voelen.

Langdurige stress

Zaken als stress zowel bij de moeder als bij de vader kunnen namelijk van grote invloed zijn op de ongeborene. Voor wat betreft laatstgenoemde zou het het beste zijn als eventuele negatieve energie eerst weggedoucht zou worden. De moeder en daarmee hun kindje zullen (on)bewust de negatieve energie oppikken. Bij langdurige stress is het zelfs van belang om extra vitamine c en d in te nemen, vaak wel tien keer zoveel dan tijdens een ” normale” zwangerschap.

De basis moet goed zijn

Ruzies, schreeuwen, stress, angst, verdriet, woede en onzekerheid. Alles word vanaf de eerste zwangerschapsweken al ervaren door je baby. Stresshormonen, oftewel cortisol komt namelijk via jou ook bij je kindje terrecht in de placenta. Dit zou eventueel na de geboorte kunnen leiden tot een huilbaby of een kindje met lager geboortegewicht. Voel jij je ongelukkig of angstig, je kindje voelt dit ook waardoor hij of zij verkrampt kan raken. Zelfs een kindje dat ongewenst is zal dit vrijwel heel zijn of haar leven onbewust ervaren en zich daardoor  al snel teveel voelen, denken dat hij of zij het niet waard is om geliefd te zijn. Je zou de zwangerschap kunnen vergelijken met het fundament van een huis. Je ziet die emotionele toestand van je kindje niet maar het is er wel. Op een fundament word het hele huis gebouwd, waar ook weer verschillende verdiepingen op komen. Als die basis niet goed is zullen die verdiepingen scheuren gaan vertonen en kan uiteindelijk alles instorten.

Goede voorbereiding

Als het goed is bereid je je al voor je zwangerschap goed voor door o.a gezond te eten, voldoende te bewegen en je te ontspannen, (o.a bepaalde ademhaling), dus zonder al teveel problemen. Jezelf onder de loep nemen en met je partner bespreken hoe je de zwangerschap voor je ziet, wat je verwacht van elkaar, hoe je samen invulling wilt geven aan de tijd voor je zwangerschap en als het eenmaal zover is dat de zwangerschapstest een plus aangeeft hoe je samen zoveel mogelijk positieve ervaringen wilt delen om jullie kleine veilig te laten voelen en zich letterlijk te kunnen nestelen in jouw buik, laten groeien, te hechten. Het gaat om inzicht in jezelf, in die van je partner, jullie (letterlijke) blije verwachting op wat komen gaat en hoe jullie dat willen aanpakken samen. De maatschappij is hard geworden, we moeten namelijk al zoveel. We moeten presteren, op ons werk, in onze relatie, bij onze vrienden of familie. Dit brengt automatisch vaak spanningen met zich mee. Hierdoor ontstaan dan weer valse verwachtingen, zowel voor jezelf als van je partner en naar andere mensen toe. En dan vragen we ons vertwijfeld af hoe het komt dat het zo’n zootje is, dat mensen in de war zijn, ver van zichzelf afstaan waardoor ze psychische hulp nodig hebben.

Hoe wil je zijn als mama

Vaak worden onbewust steeds dezelfde patronen herhaald die van familie op familie gaan. Zelfs als die ons soms ongelukkig, eenzaam en verbitterd maken en ons niets goeds meer brengen. Neem nu dus het heft in eigen hand. Je kan er zelf voor kiezen bepaalde zaken te doorbreken. Hoe? Door in stilte naar jezelf te luisteren, kijken naar je achtergrond, je bron van herkomst, verbanden te leggen en inzichten te krijgen. Voelen wat voor jou werkt en wat niet meer. Jij kan vandaag zelf nog bepalen of jij sommige zaken wilt veranderen, dat kan een ander niet voor jou doen. Dat is belangrijk om goed bij stil te staan, helemaal wat betreft het aanstaande ouderschap. Jij kan namelijk het verschil maken. Ga die verantwoording voor jullie lieve kindje niet uit de weg en keer het tij mocht dat nodig zijn. Dit wondertje groeiende in jouw buik is hiervoor een perfectie aangelegenheid. Wil je bepaalde dingen anders en bewust(er) gaan aanpakken? Hoe wil jij zijn als mama, hoe zou je dit samen met je partner willen beleven? Wat wil jij jouw kindje(s) later meegeven en op welke manier heb jij dat samen met je partner in de hand vanaf het begin? Gun jezelf en je partner en hierdoor ook jullie baby dat geluk, wees beiden betrokken bij die eerste start die jullie kindje zo hard nodig heeft en dat fundamenteel zal zijn voor zijn of haar verdere leven. Dat zal werkelijk het verschil maken voor dit minimensje. Het bepaald al een groot gedeelte van zijn of haar levensgeluk, het zich gewenst voelen, het ertoe doen, er mogen zijn.

Elk kind een goede start

Dit is namelijk de essentie voor ieder mens, en bepaald mede daarom het geluk voor het wel of niet slagen in het leven. Hoe geef jij verdere invulling aan het levensverhaal van jullie (nog) ongeboren kindje? In den beginne..er was eens..maak zelf jullie verhaal af…hopelijk met een happy end. Elk kind zou die goede start moeten krijgen.Ik zeg bewust niet ” verdienen”. Wat dat betreft zijn de ongeborenen overgeleverd aan ons…de volwassen mens. Wat betreft een goede start zijn ze dus afhankelijk van ons. Wij zijn het die in verwachting zijn, de vraag is: ” wat kunnen zij verwachten van ons”?

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk