Interview met Jolanda Setz, Energie Coach

 

december 2011

 

door Winnefred van Dijk

 

Bomen over Energie

Een energie coach die met bomen werkt, daar wilde ik meer over weten.

Jolanda Setz heeft haar coaching en consultancy praktijk “COURANT” in een Kralingse laan waar nèt de bomen (berken) zijn gekapt. Gelukkig zullen er andere (amberbomen) voor in de plaats komen. Ik word hartelijk ontvangen door een vrouw met een open, zacht gezicht die er jonger uitziet dan ze is. Zij vertelt mij hoe de berken, als pioniersbomen bij haar pasten toen zij zo`n 10 jaar geleden de overstap maakte van de zakelijke, als drs. in de economie, naar de “menselijke” dienstverlening als personal coach . Daartoe heeft zij onder meer opleidingen in Reiki en energetische coaching gedaan. Nu, in deze rijpere fase, zullen de amberbomen met hun opvallende herfstkleur daar beter bij aansluiten.

 

Vormen van Energie

Maar wat moet ik me nu voorstellen bij die energie die zij “coacht”?

Eerst laat zij mij, aan de hand van een symbolische afbeelding, zien dat er bij mensen vier verschillende vormen van energie bestaan. Van vast of aards, zoals de energie van ons lichaam, via psyche en ratio naar de allerijlste of zonne-energie die je spirituele energie zou kunnen noemen. Die laatste die je ook in intuïtie vindt, is waar zij mee werkt. Haar vermogen is dat zij jouw energieën kan waarnemen, mits jij daar toestemming voor geeft. Zij zal altijd eerst vragen: “Mag ik jouw energie zien?”. Het grappige is dat zij dat bijvoorbeeld niet bij haar eigen echtgenoot kan doen omdat hij dat domweg niet wil!

Zo hoeven cliënten ook niet persé te vertellen waarvoor ze komen. Het laat zich wel zien als dat nodig is. Wat zijn nu zoal de klachten die zij tegenkomt? Veel mensen komen bij haar omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Het gevoel hebben steeds tegen dezelfde problemen aan te lopen en/of weinig energie(!) hebben. Problemen in relatie`s met anderen (partners, ouders, kinderen) kunnen, ook zonder dat deze erbij zijn, aangepakt worden. Het uiteindelijke doel is dat de energie weer vrij kan stromen.

 

Energie herkennen en benoemen

Wat Jolanda wil benadrukken is dat niet zíj maar de cliënt(e) het zelf doet. Vandaar dat zij zich coach noemt en geen therapeut. En net als bijvoorbeeld een roeicoach ziet en benoemt zij waar iets in onbalans is maar hangt het van de ploeg af of het ook aangepakt wordt…

Hoe spelen bomen in dit proces een rol?

Deze zijn altijd al belangrijk voor haar geweest als natuurliefhebster van huis uit.

Zij gingen pas een grotere rol spelen toen zij tijdens haar opleiding een zogenaamde “rooslezing” moest doen. Dit is een manier om zoiets vaags als de ijlste energie te kunnen beschrijven, in dit geval als een roos die bijvoorbeeld vol in bloei kan zijn of juist verlept en alles daar tussenin. Jolanda zag steeds vaker bomen in plaats van een roos en begreep dat dit haar kracht was. Het past ook bij haar omdat zij heel aards is en graag het aardse met het “hemelse” in balans wil brengen. De boom is daar een prachtig symbool voor, met zijn wortels in de aarde en zijn kruin naar de zon gericht. Iets nieuws is dat niet. In de geschiedenis van de mens is er al vroeg sprake van boomgeesten (dryaden) met helende krachten. En ook de druïde die de meeste van ons vooral kennen dankzij “Asterix en Obelix” ging haar al voor. Dit was, bij de Kelten, de wijze van de stam die veel met de natuur werkte, met name als genezer. Zij hadden zelfs eigen namen en symbolische tekens voor de bomen en struiken die zij kenden. Nog steeds kennen wij de Keltische boomkalender. Een inspirerend boek daarover en over allerlei boomzaken is: “Bomen en Mensen, een Oeroude Relatie”, ISBN-90 53 52 52 46.

Wat ik mij afvroeg was of zij zelf dan ook alle bomen kende, wat mij eigenlijk onmogelijk leek. Hoewel zij inmiddels veel kennis over bomen heeft opgedaan weet zij zelf niet altijd de naam van de boom die zij bij iemand “ziet”. Zij beschrijft wel veel details en iedereen weet dan altijd welke boom zij bedoelt! Een mooi voorbeeld is die keer dat zij iemand voor zich had die zelf veel bomen kende. Zij noemde in eerste instantie een eik maar gaf aan dat ze tot haar verbazing ook een kastanje zag, althans het blad daarvan. “Oh, natuurlijk”, sprak de man:”dat is dan de kastanjebladige eik, Quercus castaneifolia”…

Als je eenmaal weet wat “jouw” boom is kan je dat ook gebruiken om daar kracht bij op te doen. Had prinses Irene dan toch gelijk?

 

 

 

Consultancy

Consultancy behoort ook tot de mogelijkheden bij COURANT. Daarbij wordt er ook uitgegaan van energiestromen maar dan vooral die zich tússen mensen bevinden. Bij deze verbindingen (die voor haar ook zichtbaar zijn in de vorm van energiekoorden) kunnen bijvoorbeeld knopen zitten of andere ongeregeldheden. Daarmee gaat zij vervolgens, op velerlei manieren, aan de slag. Dit kan heel nuttig zijn voor diverse teamverbanden waarbij je kan denken aan een organisatie of afdeling van een bedrijf. Een alternatief voor zo`n saaie managementtraining, wellicht?

 

Boek

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is Jolanda al vanaf 2003 bezig met het schrijven van een boek over deze materie. Vooral over het waarnemen van ijle energie, omdat dat volgens Jolanda bij iedereen aanwezig is en alleen maar geactiveerd hoeft te worden. Maar ja, ijle energie verandert zo snel, het boek komt maar niet “af”.

 

Kennismaken?

Voor wie, nieuwsgierig geworden, eens zou willen weten welke boom bij hem/haar past of hoe het met de energiebalans staat, is Jolanda aanwezig op het “Eigentijds Winterfestival” in centrum DJOJ te Rotterdam, op 29 en 30 december 2011 (www.djoj.nl). Daar geeft zij een verkorte vorm van haar energie reading. Een persoonlijk consult is via haar website aan te vragen (www.courantcoaching.nl) of telefonisch: 06 41198567.

 

Workshops ‘Energie in Verbinding’

Er zijn ook meerdere keren per jaar workshops waar je inzicht en ervaring krijgt in en met je eigen energie (zie bovengenoemde website). Deze workshops geeft Jolanda in april en november in het Tarázát Instituut in Capelle aan den IJssel. En op uitnodiging voor iedere groep, die dat wenst.

Voor de prijs hoef je het niet te laten want in verhouding tot andere trainingen op dit gebied is het zeker niet duur. Zou daar die studie in de economie nog wat aan hebben bijgedragen?

 

Winnefred van Dijk

journaliste, schrijfster en tuinvrouw

 

 

 

 

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk