Kunstzinnige therapie regio Dordrecht

1. Wie ben je? En wat doe je?

Mijn naam is Renée de Weerd. Sinds begin 2011 heb ik mijn eigen praktijk in Dordrecht, waar ik kunstzinnige therapie geef aan kinderen en volwassenen.

 

2. Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik hou van kunstzinnig bezig zijn, daarin vind ik een uitlaadklep, ervaar ik ontspanning en boor ik bij mezelf een bron aan van creatieve energie. Ik houd van wandelen, langs het strand in het bos of in de bergen. Ik houd van dieren en van muziek. Verder ben ik leergierig en sta open voor zelfontwikkeling, ik pak beperkende factoren bij mezelf aan en voel mij daardoor een vrij mens. Als ik even wat minder in mijn vel zit besteed ik hier graag aandacht aan, zodat ik me daarna weer prettig voel.

 

3. Waarom werk je graag met mensen?

Het leven wordt makkelijker en leuker als problemen opgelost zijn, bovendien houd je dan energie over voor dingen die echt belangrijk zijn in het leven, voor de dingen die je leven waarde geven.

Ik voel me betrokken bij processen van andere mensen en het geeft mij voldoening om mensen op weg te helpen.

 

4. Hoe benader je mensen?

Ik observeer objectief. Wat ik zie geef ik terug. Ik veroordeel mensen niet maar houd een spiegel voor.

 

5 Wat is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie biedt ondersteuning bij klachten op psychisch, lichamelijk, sociaal en biografisch gebied. Kunstzinnige therapie is een non verbale therapie. Bij een psycholoog praat je over je problemen, bij mij werk je eraan door kunstzinnige oefeningen te doen. Het vrije kunstzinnige werk dat je maakt, vertelt mij wat voor type persoon je bent. Zo kan ik bijvoorbeeld zien of je een perfectionistische denker of dromerig bent, of je gevoelig of juist wat meer gesloten bent, of dat je impulsief bent of juist moeite hebt om in actie te komen, om maar wat uitersten te noemen. Sterke emoties zijn goed te herkennen maar ook de hoeveel energie kan ik aan het kunstzinnige werk aflezen.

Vervolgens zet ik oefeningen in die een positieve invloed hebben op de problematiek.

 

6. Wat voor soort oefeningen zet je in?

Als je een sterke denker bent, gaat al je energie naar je hoofd, je kunt dan bijvoorbeeld veel last hebben van hoofdpijn, koude handen, kou in de rest van het lijf en moeheid.

 

Door grote lijn bewegingen op papier te maken, een opdracht waarbij je niet zozeer denkt maar vooral doet, richt je je meer op doen in plaats van denken. Denken en doen komen meer in evenwicht waardoor je hoofd wordt ontlast. Door dit vaak te doen in de therapie en de juiste begeleiding zul je merken dat je verandert, wat je meeneemt in het dagelijks leven. Je raakt je klachten kwijt omdat je op een andere manier met jezelf omgaat.

 

Iedere kunstzinnige techniek heeft zijn eigen specifieke werking op de mens. Ik zal een aantal voorbeelden noemen.

 

Geometrisch tekenen: helpt om gedachten te ordenen, helpt om beter te kunnen concentreren.

Waarnemend tekenen: natekenen van planten en dieren bijvoorbeeld helpt om realistisch te leren kijken, je meer bewust te worden van je omgeving.

Vormtekenen: helpt je om innerlijk in beweging te komen en te verbinden, spreekt levendige en speelse kwaliteiten aan in jezelf. Helpt om rust en ontspanning te ervaren.

Bij nat in nat schilderen werk je met allerlei kleuren, de ervaring leert dat dit een bevrijdende en harmoniserende werking heeft op het gevoel.

In expressief schilderen kun je sterke emoties uiten en inzicht krijgen in je emoties.

Boetseren; met je handen breng je de klei in beweging, maak je een vorm, en hiermee stimuleer je het handelen / doen in jezelf. Verder helpt het je om te aarden.  

 

7. Is er ook verbale ondersteuning tijdens de kunstzinnige therapie?

De kunstzinnige werken die worden gemaakt creëren vaak een ingang om over dingen te praten. Er is dus ook altijd verbale ondersteuning, de hoeveelheid is echter afhankelijk van de behoefte van de cliënt.

Met kinderen spreek ik minder. Beeldentaal is voor kinderen vaak heel vanzelfsprekend. Zij hebben het gesprek niet echt nodig. Het kunstzinnig bezig zijn en de processen die ze daarin tegenkomen is al voldoende om de innerlijke verandering te kunnen doormaken.

 

8. Krijg je te maken met confrontaties? En is dat eng?

Therapie kan confronterend zijn, maar dat is ook logisch. Wie opnieuw wil beginnen, wie van van problemen of klachten af wil komen, zal moeten opruimen. Dit is een lastig maar ook een mooi proces, door op te ruimen zal je je lichter voeler en beter in je vel komen te zitten. Je kunt het zien als een rugzak die je afzet, waardoor het lopen makkelijk wordt.

 

9. Wanneer kies je voor therapie?

Je kiest voor therapie als je vast loopt, niet lekker in je vel zit en het gevoel hebt hier zelf geen verandering in te kunnen aanbrengen. Als je behoefte hebt dat iemand met je mee kijkt en je weer op weg helpt.

Als je last hebt van een burn out, een depressie of eetproblemen. Als je moeite hebt met het maken van de juiste beroepskeuze. Als het even niet goed lukt met de opvoeding van je kind? Of als je kind wordt gepest op school last heeft van concentratie problemen of van migraine, astma of allergie. Kunstzinnige therapie bied ondersteuning op vele vlakken.

 

10. Hoe ziet een therapie traject eruit?

Gemiddeld volgen mensen ongeveer 12 sessies, dit kan langer of korter zijn, afhankelijk van het verloop van het proces.

Allereerst is er de diagnostische fase, bestaande uit het intake gesprek en de analyse van de 3 vrije kunstzinnige werken die de cliënt maakt.

Vervolgens schrijf ik een behandelplan en bespreek dit met de cliënt.

Dan gaat de therapeutische fase van start, waarin met behulp van gerichte oefeningen wordt gewerkt aan het probleem.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op

Kunst & Therapie regio Dordrecht

 Mandala

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk