De ouders van Ernst hebben een kleine kruidenierswinkel. Het is behoorlijk aanpoten voor hen om het gezin met vier kinderen een dak boven het hoofd te bieden. Ernst is zes jaar als oma in huis komt om voor de kinderen en het eten te zorgen, zodat zijn moeder fulltime kan meewerken in de winkel. Oma vindt het allemaal maar niets. Ze zegt regelmatig: “Een eigen winkel is niet voor ons soort mensen. Want wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”.
Na verloop van tijd wordt er een tweede winkel geopend. In het begin loopt het zeer voorspoedig. Echter na verloop van tijd worden ze ingehaald door de komst van de supermarkten. Het lukt niet meer om de twee zaken overeind te houden. Uiteindelijk volgt sluiting. Oma zegt: “Zie je wel, wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”.
Ik ben toch maar een dubbeltje
Ernst neemt zich al jong voor dat hij een ander leven wil dan zijn ouders. Hij kan goed leren en blijkt een commercieel talent te hebben. Op zijn 25e start hij zijn eigen bedrijf. Op zijn 35e is hij zeer succesvol en verdient veel geld. Maar begin 40 loopt hij helemaal vast. De markt wordt moeilijker en zijn commerciële talent lijkt op slot te gaan. Hij maakt misser na misser. Ernst durft niet meer naar bijeenkomsten en feestjes te gaan. Hij heeft moeite met gezien te worden.
De parallel met de zakelijke weg van zijn ouders en de overtuiging van zijn oma blijken voor Ernst – geheel onbewust – een eigen leven te leiden. Het maakt hem angstig in de wat moeilijker tijden. Als hij dan als toonbeeld van een succesvol ondernemer een presentatie houdt denkt hij: Straks val ik door de mand. Dan zien ze dat ik me groter maak dan ik ben. Dan zien ze dat ik toch maar een dubbeltje ben.
In de schoenen van je ouders lopen
Ernst loopt geheel onbewust in de schoenen van zijn ouders. De ervaringen van zijn ouders heeft hij onbewust meegenomen en zich eigen gemaakt. Zodanig dat hij net zo vast dreigt te lopen als zijn ouders hebben gedaan. Dat is wat ik noem ‘in de schoenen van je ouders lopen’.
Als kind word je door heel veel verschillende omstandigheden en diverse gebeurtenissen beïnvloed. Onder andere door allerlei uitspraken en overtuigingen van je ouders. Goed of verkeerd is niet belangrijk. Meestal worden ze in stand gehouden door hun eigen patronen en kindervaringen. Voor jou als kind geven deze uitspraken en overtuigingen een levenslange richting mee. Dat wil zeggen: je leeft deze (onbewust) zelf ook. Meestal totdat bepaalde gebeurtenissen in je leven je uitdagen om hierbij stil te staan. Pas dan neem je tijd voor de impact en effecten ervan in jouw leven. Je neemt ze onder de loep en je onderzoekt ze of je deze vanaf nu ook zo wilt blijven leven.
Wil jij weten hoe je uit de schoenen van je ouders stapt? Je leest er alles over in mijn nieuwe boek: ‘Jouw wil staat op de gang’ – handreiking voor betere relaties en meer levensgeluk.
Comments