In mijn tuin struikelde ik vorige week bijna over een jong roodborstje dat lag te zonnebaden. Hij wel!

Wij mogen dat volgens de medici niet meer. Zij schilderen de UV stralen van de Zon af als kankerverwekkend, Zonnestralen moeten echt worden vermeden! Natuurlijk gun je niemand kanker en moet je dat proberen te voorkomen, maar waardoor neemt huidkanker bij mensen ondanks de waarschuwingen de laatste 10 jaar explosief toe? Heeft dit te maken met de vergrijzing? Krijgen we nu de rekening gepresenteerd van het jaren onbeschermd zonnen? 

De zon is zeker niet feller gaan schijnen. Is echt niet kwaadwillend. En gaten in de Ozonlaag blijkt ook een fabel. Natuurlijk gaan we sneller naar de dermatoloog, de bevolking vergrijst en kloppen de statistieken niet helemaal door overstap op een andere werkwijze. Kan dit dan werkelijk de toename van huidkanker verklaren of is het advies zonnebrandcrème met een hoge factor te smeren juist de oorzaak? En wat gebeurt er als we bijna geen zon meer op ons lichaam krijgen?

Voor je verder leest, even wat feiten: Als we naar de (geregistreerde)doodsoorzaken kijken, zien we dat er jaarlijks 793 mensen overlijden aan huidkanker, 44.000 aan andere kankersoorten zoals borst-, prostaat- en longkanker. 650 mensen komen om in het verkeer, 1.793 door zelfdoding en maar liefst 2.000 sterven er aan medicijnvergiftiging!

Als we de Zon (eigenlijk een ster), waar het om draait in deze mail, eens vanuit Spiritueel oogpunt bekijken, zien we dat deze net als bij de Aarde wordt beheerd door een planeetgeest.  De Zonnegeest is ook de heerser van alle planeten. De Zonnegeest heeft het recht om met andere sterrentradities te communiceren. Als mensen 's nachts of tijdens meditaties afreizen naar andere sterren om er lessen te leren of trillingen te ontvangen, gaat dit altijd via de Zon.  

In theorie staat de Zon na 52.000 jaar op een keerpunt en zou de Zonnegeest kunnen verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe Zonnegeest. De Zonnegeest kan net als Moeder Aarde mensen individueel steunen. Contact maken met de Zonnegeest bijvoorbeeld voor een transformatie is eigenlijk iedereen gegund. Het begint met de intentie neerzetten dat je er contact mee wilt maken. Meestal reageert de Zonnegeest via een onverwachte flikkering en een haast hoorbare boodschap. Die flikkering is als het ware het antwoord, de manier waarop de Zonegeest contact met je maakt.

Gunstige aspecten van zonlicht zijn intussen wetenschappelijk bewezen.
o    De Zon heeft een preventief effect op ontstaan van kanker; hoe meer Zon des te preventiever het effect;
o    Huidziekten zoals eczeem en psoriasis verminderen door zonlicht;
o    Multiple sclerose (MS), hart en vaatziekten, suikerziekten en griep worden afgeremd;
o    Stramme spieren en pijnlijke botten warmen op in de zon;
o    Bacteriedodend (tuberculose);
o    Zonlicht zorgt voor een betere stemming;
o    Aanmaak van vitamine D3* (daarover verderop meer).

Alle heilzame aspecten van de Zon worden echter in de huidige tijd verzwegen. Patiënt-controleonderzoeken die het beschermend effect van zonnebaden en zonvakanties aantoonden, liggen onaangeroerd in de kast of staan in een verouderd computerbestand.  

DE ZON
trefwoorden;
hoogst creatieve energie,
bewustzijn,
wijsheid,
spiritualiteit,
transformatie.

Het koesterende Zonlicht, het verlangen naar licht en warmte brengt ons ertoe om in de zon te gaan zitten. Als we op gras of op het strand liggen komt daar ook nog een energiestraling van de Aarde bij (Shumann resonantie). Dat is een laag die zich uitstrekt tot ongeveer 15 centimeter boven de grond die dezelfde Thèta golven afgeeft als tijdens het slapen (7,83 Hz). Onlangs zijn er bij zonnebaders endorfineachtige stoffen in het bloed aangetroffen. Die stoffen geven een fijn gevoel, maar werken behoorlijk verslavend. Gewoon bij de kachel zitten levert wel een behaaglijk gevoel op, maar niet zo sterk als bij het zonnen.

Het constante en ernstige waarschuwen voor zonnestralen vanwege het veroorzaken van huidkanker (2% op het geheel) lijkt niet in verhouding te staan tot het ontstaan van de overige kankersoorten. Het advies smeren, smeren, smeren komt de fabrikanten van superdure zonnebrand wel erg goed uit! Als ik deze cijfers zie, neig ik ertoe te denken dat zij er met een marketingprogramma achter zitten. Ook worden cijfers waarop de waarschuwingen zijn gebaseerd beïnvloed door overdiagnostiek uit angst voor schadeclaims.

Als je denkt dat je met een sunblock of factor 50 géén huidkanker kunt krijgen, kom je bedrogen uit. Onlangs hebben Britse onderzoekers geconstateerd dat een hoge factor geen kanker kan voorkomen, hooguit wat vertragen! Je verbrandt dan niet snel, maar je huid eet de synthetische toxines van de zonnebrand op! Uiterst gevaarlijk! Anderen hebben hier al eerder over gepubliceerd.*)

Regelmatig zonnen is goed, dit vormt een verdediging tegen de mogelijke schadelijke invloed van de Zon. De huid bruint en wordt dikker, waardoor UV stralen niet meer in de huid doordringen. Zelfs een half uurtje per dag buiten heeft een heilzaam effect ook al is het bewolkt.

En de oprukkende huidkanker dan?

Dr. Hans van der Rhee, al dertig jaar huidarts, deed onderzoek. Hij schrijft (2010) in zijn aan te raden boek Zonnen mag "dat het wel meevalt met de gevaren van de zon en dat zonlicht misschien wel meer voordelen dan nadelen heeft!"

Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij schreef vervolgens: Er zijn drie soorten huidkanker.

1.    Veelvoorkomend: Actinische keratoseplekken (verhoorning door de zon) waar veel 65+ers mee te maken krijgen als onderdeel van het verouderingsproces. Die plekken hebben de neiging zich uit te breiden en om te slaan in plaveiselcelcarcinoom. Die aandoening gedraagt zich relatief goedaardig. Er is maar een kleine kans, bij onbehandelde verhoorning, om in de loop van de tijd tot plaveiselcarcinoom over te gaan. Slechts bij 3% van de patiënten ontstaan uitzaaiingen, vooral bij de mensen die te lang hebben gewacht voor ze een arts raadpleegden. De carcinomen zijn met enige moeite onder controle te houden.
2.    Veelvoorkomend: Basaalcelcarcinoom een erg onschuldige vorm van huidkanker die niet het vermogen heeft om uit te zaaien. Daar overlijdt niemand aan.
3.    Komt het minste voor: Melanoom, ook wel kwaadaardige moedervlek, tevens de gevaarlijkste vorm die op gemiddelde leeftijd (50) voorkomt. Daarmee moet je echt oppassen. Vroege opsporing is levensreddend. Uit analyse komt naar voren dat verbranding door de zon vooral op jonge leeftijd, met name zo ernstig dat er blaren op de huid komen, de voornaamste oorzaak van de gevaarlijke melanoom is. Bijkomende risicofactoren: bleke huid die snel verbrandt, rood, rossig haar, veel moedervlekken en een melanoom in de familie. Zachtjes aan de zon wennen voorkomt dat risico.

Goedbedoelde waarschuwingen pakken vaak verkeerd uit! Gebrek aan zonlicht werkt sluipend, het duurt jaren voordat die diagnose gesteld wordt.

Suggestie: visualiseer het licht en de warmte van de Zon in de streek rond je hart. Sta er vandaag en de komende dagen telkens weer bij stil dat de Zon in en door je schijnt.

Voorbeeld: Zo zat de zestigjarige vrouw met heel veel liefde voor de zon (zonaanbidster), laat ik haar eens Ria noemen (haha,) als het even kon in de zon. Alle klusjes werden met plezier in het zonnetje gedaan; zelfs de strijkplank werd naar buiten gesleept om toch maar geen straaltje te missen. Toen de “insmeren tegen de zon” campagne begon, verscheen van het vertrouwde blauwe Nivea merk een nieuwe zonnemelk. Zij kocht een flacon maar binnen de kortste keren zat ze onder een afschuwelijke huiduitslag.

Boos zwoor zij het smeren af en deed het weer op haar ouderwetse manier: In de zon tot hij prikt, dan eruit, hoed op en een paar dagen in de schaduw. De huid reageerde met een natuurlijke afweer, ze werd weer bruin zonder te verbranden. Ze was tevreden.

Toen ze op haar vijftigste een wrat in haar gezicht liet verwijderen, onderzocht de huidarts haar ook ongevraagd op verdachte plekjes op haar hoofd. De diagnose werd met het blote oog gesteld, actinische keratose (zonneverhoorning) en hij zei heel beslist “dat wordt kanker!” Daar schrok ze toch wel van. Zij had wel van de zonwaarschuwingen gehoord, maar dacht dat het wel zou loslopen. Meteen kreeg zij een informatiefolder over de gevaren van de zon! Volgens hem geen zon meer voor haar! Of smeren met minstens factor 20. Omdat smeren voor haar geen optie was, ging ze verdrietig de Zon mijden. Gevolg; haar huid werd dunner en kwetsbaarder. Lag ze vroeger lekker aan het strand te zonnen, nu deed één zonnestraaltje meteen zeer en ze bleef daardoor steeds meer uit de zon.

Ze leek wel een zonneangst te ontwikkelen. Op den duur ging het lopen moeizamer, ze kreeg loodzware benen en als ze na lang zitten opstond, leek ze wel een oud wijf zoals ze dat lachend toegaf. Haar tandvlees trok terug, ze kreeg huiduitslag en lag elke nacht langdurig wakker. Ze kwam gelukkig zelf tot de ontdekking dat al haar klachten wezen op een tekort aan vitamine D(3). Langdurig tekort zorgt voor ernstige ziektes. Dr. William Grant berekende dat er zeker 100 ziekten verband houden met vitamine D tekort. Ook Dr. Michael Holick wijst op de gevaren van vitamine D gebrek. En dat Engelse ziekte, een botafwijking door gebrek aan vitamine D, tegenwoordig weer voorkomt.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon en wordt voor 90% door ons lichaam zelf aangemaakt. Voor die aanmaak is zonlicht nodig en vet! Het is een van de weinige in vet oplosbare stoffen in ons lichaam. Het is vooral belangrijk voor de ontwikkeling en groei van cellen en het immuunsysteem. Een kwartiertje per dag (zonder zonnebril) zou al voldoende zijn.

Mensen die vanwege hart- en bloedvaten een vetarm dieet volgen, cholesterol verlagers slikken en ook bijna niet meer buiten komen, ontwikkelen zeker een tekort aan vitamine D. Jongeren die veel achter de computer zitten en als ze al buiten komen zoveel sunblock smeren dat ze wit blijven ook!

Enkele symptomen van een vitamine D tekort:   
 • moeite met traplopen;
 • een zwaar gevoel in de benen;
 • moeizaam uit een stoel of uit de auto omhoogkomen;
 • zwakkere botten, botontkalking;
 • spier- en/of gewrichtspijn;
 • krampen en spiertrillingen;
 • traag herstel van weefsel, open been;
 • terugtrekkend of bloedend tandvlees;
 • verstoorde slaap, veel en vroeg wakker (melatoninegebrek);
 • chronisch tekort aan energie;
 • ontregeling biologische klok;
 • (extreme) vermoeidheid;
 • depressie, uitzichtloosheid, lusteloosheid;
 • angstaanvallen;
 • hyperventilatie;
 • hartproblemen.
Je zou denken, vul het tekort gewoon aan via voeding of supplementen. Dat kan wel, als je veronderstelt dat de Zon alleen voor de aanmaak van vitamine D3 zorgt. De Zon doet veel meer en kan nooit door een potje pillen of het eten van veel vette vis worden vervangen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D, een Europese richtlijn waar alle zonnige landen in de gemiddelden zijn verwerkt, is voor ons regenachtige landje veel te laag. We hebben véél meer nodig. Ik zie de vele waarschuwingen voor de Zon meer als een PR-Stunt voor de zonnebrandindustrie dan als een werkelijk groot levensgevaar!

Verstoken van zonlicht krijgt het duister meer vat op ons.

Een voordeel van HoogSensitiviteit is toch wel de gevoeligheid van de huid. Eigenlijk voelen we het meteen als de zon prikt. Ga er dan uit en zoek vóór je verbrand de schaduw op, of zet dan pas een hoedje op en doe een T-shirt aan. Leer kinderen veilig zonnen. Zorg als het even kan, dat onze ouderen meer naar buiten gaan. Maar vooral: gebruik géén synthetische smeermiddelen. Op internet is voldoende informatie om tot een juiste keuze te komen.*)

Zit er een raar plekje op de huid? Wacht dan niet om ermee naar de huisarts te gaan.
 

Ria Feskens, Serenora, juli 2014

 
 
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk