Vastentijd

13 Februari is de start van de vastentijd die 40 dagen duurt tot aan Pasen.
Jaren geleden heb ik me met deze periode verbonden waarin je zo mooi kunt oefenen met het doorbreken van vaste gewoontes, het aanleren van een nieuwe gewoonte en het laten van dingen die je gewend bent.  En ieder jaar oefen ik met iets nieuws.
Zo heb ik ook eens gevast van tv kijken, iets wat in mijn leven steeds minder belangrijk is geworden. Internet heeft wel een belangrijke plaats in genomen.

Fysiek betekent het voor mij dat ik stop met snoepen en wijn, dat ik vooral groente en fruit eet en midden in de vastenperiode een week alleen sap en kruidenthee drink, dus ik ga dan 'vasten van vast  voedsel'. (Tip: het geheim schuilt in het goed, dat is langzaam afbouwen en weer opbouwen van eten.) Na zo'n proces van ontgifting voel ik me vaak vitaal en licht.

Mentaal neem ik me ook vaak iets voor. Een vriendin en ik hebben eens een maand 'gevast van roddelen', en dat gaf veel ruimte. Ook deze methode van Socrates gaf veel ruimte: Wanneer je iets over een ander zegt kun je jezelf eerst drie vragen stellen:
1. Is het waar?
2. Help het de persoon aan wie je het vertelt?
3. Is het vriendelijk?
Als je op één van de drie vragen 'nee' antwoordt, moet je het niet vertellen.

Wat het laten betreft zal mijn uitdaging dit jaar vooral liggen in het omgaan met internet: één, hooguit twee keer per dag mijn mails en social media checken is meer dan voldoende. Dit 40 dagen volhouden zal een hele klus zijn. Ik heb geen idee of en wat het me gaat opleveren.
Wat het aanleren van een nieuwe gewoonte betreft: ik ga iets doen waar ik heel veel plezier in heb en daarom vaak pas doe 'als het werk is gedaan': dat is zingen achter de piano of met mijn gitaar. Hier ga ik in de vastentijd de dag mee beginnen, iedere ochtend een kwartier.
Ook heel benieuwd wat dat gaat brengen.

En, wat ga jij doen en/of laten in de vastentijd?

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Comments

 • Lieve Marion,

  Het is elk moment vast-en-zeker een goed moment om te vasten-zeker?!

  Jouw artikel heeft me op meerdere manieren en op meerdere fronten geïnspireerd, waarvoor Dank!

  En weet je...

  eender wat we wel of niet doen levert ons vroeg of laat iets constructiefs op.

  Dat ervaar ik elke keer opnieuw.

  Door deze vaststelling groeide mijn Vertrouwen alsook mijn vermogen om steeds makkelijker Begrip op te brengen voor het aanvankelijk onbegrepene of onbeminde.

  En deze vermogens geven op hun beurt een zalig gevoel van intense Tevredenheid en Dankbaarheid waardoor er automatisch een Glimlach op mijn gelaat verschijnt ;-)

  Dus...

  door vast-en-zeker te kiezen voor constructief denken en/of voor het kiezen voor Vertrouwen hebben in de constructieve noodzaak van wat is zoals het is, ben ik automatisch gaan vasten wat doemdenken of wantrouwen betreft.

  Ik vast dus met veel plezier op vlak van destructieve gedachten of doem gedachten en hou op deze wijze mijn hersenpan vrij voor een overvloed aan ingrediënten die tot boeiende, bevredigende en bevrijdende resultaten leiden.

  Het ga je goed lieve inspirerende en motiverende Marion, héél goed zelfs.

  Bedankt om via diverse wegen zo (h)eerlijk openhartig op mijn/ons Glimlach Pad te verschijnen ;-)

  Liefs, Succes en Mega Big Smile van me

This reply was deleted.