Zo herken je jouw ideale klant!

In de vorige Hart en Ziel Marketingtips kon je lezen dat veel coaches en therapeuten zich vaak niet bewust zijn wie hun ideale klant is. En dat sommige van hen zelfs uit schuldgevoel klanten helpen die niet bij hen passen en waar ze moe van worden.

Het is belangrijk om met klanten te werken waar je blij van wordt. Natuurlijk is dat belangrijk voor jezelf, want daardoor heb jij plezier in je werk. Maar ook voor de klanten zelf is het belangrijk, want zij zijn precies de klanten die het meeste baat hebben bij jouw dienstverlening. Ze zijn gemotiveerd om iets van je te leren en bereid ten positieve te veranderen.

Hoe kun je jouw ideale klant ontdekken?Hou voor jezelf eens bij van welke mensen je energie krijgt en van welke mensen je moe wordt. Dat is vaak een hele goede graadmeter of iemand wel of niet bij je past. Noteer namen van privé en zakelijke contacten, want het gaat er hier om dat je de kenmerken ontdekt van mensen waar je graag contact mee hebt. En die mensen kun je zowel privé als zakelijk tegen komen.

Schrijf de namen op aparte strookjes papier en sorteer ze onder blije gezichtjes en niet-blije gezichtjes. Een voorbeeld zie je op de foto.

Leg dit op een plek neer waar je regelmatig langs komt. Dan blijft het in je aandacht en hou je jezelf er onbewust ook mee bezig.

Je zult merken dat het bij sommige mensen gelijk duidelijk is en dat je over andere mensen twijfelt. Durf rustig de namen tussen de gezichtjes heen en weer te schuiven en voel dan wat voor jou klopt. Soms heeft het gewoon tijd nodig en merk je dat het op een gegeven moment vanzelf duidelijk wordt.

Na een week maak je de balans op. Wat hebben de mensen die onder het blije gezichtje liggen met elkaar gemeen? Zo heb je al een groot aantal kenmerken van jouw ideale klant bepaald. Meestal is er nog een verfijning van het profiel nodig, maar de hoofdrichting heb je al te pakken.

Een simpele tip om jezelf te gunnen met leuke klanten te werken: Zoek heel bewust het gezelschap op van mensen die je privé kent die aan de kenmerken die je net hebt bepaald voldoen. Het gaat er hierbij om dat je het jezelf gunt in gezelschap te zijn van leuke mensen, dat je merkt hoe gemakkelijk en ontspannen zulke contacten zijn. En hoeveel energie je daarvan krijgt. Want als je dat jezelf gunt in je privé leven, durf je dat jezelf ook in je werk te gunnen.

Dus door te werken met leuke klanten, krijg je plezier, voldoening en energie. Deze klanten zijn extra gemotiveerd jouw suggesties op te volgen en zullen daardoor hun leven blijvend ten goede veranderen. Daarbij heb je ook nog eens een goede basis gelegd voor een ruim inkomen. En last but not least: je zelfvertrouwen groeit doordat jij nu zelf aan het roer van je bedrijf staat en zelf bepaalt wat er in jouw bedrijf gebeurt.

P.S. En dat schuldgevoel dan? Een klant van mij zei dat laatst heel treffend: aha, dus klanten van wie ik moe wordt zijn goede klanten voor een andere therapeut. Die therapeut wordt van de mensen die ik niet leuk vindt juist heel blij. Dus iedere klant kan geholpen worden, alleen hoef ik dat zelf niet perse te doen.

Je reactie is welkom op mijn weblog.

 

© 2012 - Hart en Ziel Marketing - Annie Massop - Alle rechten voorbehouden -

Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag!
MITS
je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:
'Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nlen vraag daar het gratis E-boekje 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf' aan.'

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk