Wist je dat in de laatste fase van hun leven, mensen vaak van opvallend vergelijkbare dingen in hun leven spijt hebben? Op hun sterfbed hebben ze niks meer te verliezen en kijken ze terug op een lang en vol leven. 

 

Nu alles bijna voorbij is, waarover zijn ze dan teleurgesteld? Wat hadden ze anders gedaan als ze de klok zouden kunnen terugdraaien? Als ze dit hadden geweten toen ze dertig waren of veertig, wat hadden ze dan gedaan? 



 

De Australische verpleegste Bronnie Ware vroeg zich dit ook af. Ze wist: als we weten waarvan mensen spijt hebben, weten we ook wat we NU kunnen doen om die spijt te voorkomen!

 

Ze vroeg het aan een grote groep ouderen in hun laatste dagen, en de antwoorden bleken schrikbarend herkenbaar. Dat niet alleen, ze helpen ons ook om nu betere keuzes te maken...

 

Spijt #1.

‘Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.’

Dit was de meest genoemde spijtbetuiging. Die maakt meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat we onze verlangens leren kennen. Waar verlang JIJ nou echt naar? Jij. Alleen jij. Wat zou je willen in dit leven, als je alleen jezelf had aan wie je verantwoording hoeft af te leggen? Wat nou als het niet langer relevant is wat je vader van je wilde? Wat nou als het niet het leven van je partner is dat jullie leven bepaalt, maar dat van jou? Wat nou als je niet in een ratrace met je vrienden was beland? Waar verlang je dan naar? 

Spijt #2.

‘Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt en er was geweest voor mijn gezin.’

Stuk voor stuk zeiden de mensen op hun sterfbed dat ze liever meer tijd hadden gehad met hun geliefde en meer tijd om de kinderen te zien opgroeien. Ergens in hun leven had het verlangen naar financiële zekerheid het gewonnen van hun verlangen naar de eerste stapjes van hun kinderen. En daar hadden ze spijt van. 

Hoeveel tijd ben jij er voor de mensen van wie je zielsveel houdt? Zijn er mensen met wie je graag meer tijd zou willen doorbrengen? Waar wacht je op?

 

Spijt #3.

‘Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn werkelijke gevoelens te uiten.’

Uit de gesprekken van Bronnie Ware bleek dat mensen vaak verstoppen wie ze werkelijk zijn en wat ze van binnen voelen en willen. Bij sommigen loopt dat inslikken van gevoelens zo hoog op, dat je het terugziet in lichamelijke en psychische klachten.  

 

Spreek je dus uit!

Wanneer heb jij voor het laatst gesproken over wat je werkelijk verlangt van dit leven? Wanneer ga je dat weer doen?

En leer jezelf te vertellen wat je WEL wilt, in plaats van wat je NIET wilt. Een kamer binnenlopen met de boodschap dat je geen ruzie wilt, is bijna een uitnodiging om ruzie te maken. Uit je gevoelens en vertel wat je wèl wilt.

 

Spijt #4.

‘Ik wilde dat ik meer tijd met mijn vrienden had doorgebracht en vooral: dat ik de vriendschappen die belangrijk voor me waren, had gekoesterd en belangrijk had gemaakt.’

Echte vrienden zijn cruciaal voor de groei naar een succesvol en gelukkig leven, omdat echte vrienden je niet alleen helpen om gelukkig te worden, maar ook om het te zijn. Check eens bij jezelf hoe vaak jij het leven viert met je beste vrienden. Hoeveel beste vrienden heb je eigenlijk?

 

Spijt #5.

‘Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkig te zijn.’

Ons geluk raakt ondergesneeuwd door andere grote zaken in ons leven, zoals verantwoordelijkheid, volwassenheid en professionaliteit. Voor geluk maken we veel te weinig ruimte. Alsof het een wedstrijdje is, waarbij onze serieuze kant wint van ons onbezorgde geluk. Alsof het niet tegelijkertijd kan. Alsof we tegen onszelf zeggen: ik ben aan het werk, gelukkig zijn doe ik wel in mijn eigen tijd.

 

Zie jij het cruciale verschil tussen een 'work-life' balance en een 'life balance'? Bronnie Ware ontdekte: geluk begint vaak bij jezelf toestemming geven gelukkig te zijn.



 

Doe er je voordeel mee!



Succes!

 

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk