Dromen

'Joh, je moet een blog gaan schrijven', zeggen veel mensen, als ze horen dat ik met dromen werk. 'Da's goede reclame voor je praktijk'. Maar ja, schrijven over dromen - die van mij of van een cliënt - is voor mij al gauw zoiets als het prijsgeven van geheimen. Veel mensen beginnen, als ik vertel over mijn dromenpraktijk, enthousiast te vertellen wat ze laatst hebben gedroomd. Het is me wel eens in de kroeg gebeurd, dat een wildvreemde op de proppen kwam met zijn droom. En het was behoorlijk schrikken, dat mijn uitleg werkelijk over hem bleek te gaan. Want wie dromen kan lezen, kan vertalen, komt dingen over iemand te weten die hij of zij vaak nog niet eens aan zichzelf heeft toegegeven. Zet dat dan maar eens op internet! Niet dus.Tegelijkertijd vind ik mijn werk zo mooi, dat ik er graag over schrijf. Ik gebruik deze blog dus allereerst maar om te vertellen wat mijn eigen dromen voor mij betekenen. Die hebben namelijk meestal het handige kenmerk dat ze iets vertellen over de dag die gaat komen. De mensen die die dag op mijn pad komen, heb ik vaak 's nachts in mijn droom al de hand geschud. 'Goh, lekker belangrijk' zal je misschien denken, maar in dromen zit altijd een aanwijzing over situaties waar iets te kiezen valt. Dingen die je lastig vindt. Je droom geeft aan wat je in probleemgevallen het beste kunt doen.Zo had ik een tijdje terug een lekkende afvoer in de keuken, althans, dat vermoedden mijn benedenburen bij wie het water langs de muren stroomde. Ik was het wel met hen eens, en belde een loodgieter. Op dat moment zat ik nogal krap, dus de rekening zag ik met angst en beven tegemoet. De nacht voordat de loodgieter kwam, had ik de volgende droom. Er komt een EHBO-er bij mij aankloppen en hij beklaagt zich over het feit dat hij voor niets is gekomen. Want hij kan de gewonde persoon niet bereiken. Vervolgens overhandigt hij me een rekening, en ik zeg hem stellig, dat hij niet bij mij moet zijn, maar bij ene Frans. Bij het ontwaken snapte ik er helemaal niets van.Maar toen om 11 uur de loodgieter kwam, hij vijf kwartier lang de kraan open zette, zonder een lek te vinden en ik 's middags de benedenburen aan de deur had, helemaal over de rooie, omdat hun keuken blank stond, begon me iets te dagen. Als het probleem nou eens niet in mijn afvoer zat, waar dan wel? De buurman - werkzaam in de bouw - wist zeker dat het de standleiding moest zijn, een woord waar ik nog nooit van had gehoord, laat staan dat ik wist wat het was. En laat die standleiding, en alle kosten die daarbij horen, nou onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren van mijn huis vallen. De rekening moest dus naar het administratiekantoor - in mijn geval De la Bije. Klinkt best Frans, toch?Het kostte me één telefoontje en de rekening van de loodgieter werd voor me betaald. Tweehonderd euro pure winst. Sindsdien neem ik die dromen toch maar heel serieus...
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk

Comments

 • Hoi Annette,
  Wat leuk om te horen en te lezen dat jij je ook met dromen bezig houdt. Ikzelf ben auteur van twee boeken over dromen en ben nu bezig met het herschrijven van van een nieuwe. Misschien kunnen we elkaar aanvullen, lijkt me leuk. Ik ben lid van de droomvereniging. Ik schrijf weleens een stukje in het blaadje en als er kinderen zijn die met bepaalde vragen zitten kunnen ze mij mailen. Of ze stellen vragen voor een werkstuk.
  Ik heb begrepen dat je in Den Haag woont? Oei, wel een eind weg. Ik woon namelijk in Emmeloord.
  Ik vind het in ieder geval leuk om een mede-dromer te mailen.
  Doei he. Groeten Jacqueline Voskuil.
 • Hoi Ruud,

  Je verwerkt in dromen hooguit een paar dagresten. Als je zulke heftige dromen hebt, geeft je onderbewuste aan dat er iets is waar je overdag mee aan de bak moet. Om een droom goed uit te werken is live contact m.i. essentieel, maar ik kan je wel telefonisch helpen om bij de betekenis van je droom te komen, zodat je er op een andere manier mee aan de slag kunt. Als je daar afspraken over wilt maken, stuur me dan even een mailtje. Mijn adres vind je via www.emailprive.eu/output/adfc506c07820129620cac115e41caa1_rfqg.png.

  Hartelijke groet,
  Annette
 • Hi Annette, ik had vannacht een droom waar ik half bij wakker werd waardoor ik, met kloppend hart en pijn in de buik, kon terug halen wat ik gedroomd had.
  Wat is jouw idee, ben je dan al bezig iets te verwerken of zijn dromen er om je te activeren om daar mee aan de gang te gaan.
  Hé, kan ik met jouw ook telefonisch op pad of werk jij zo niet? Den Haag is voor mij wat te ver, ik kom daar normaal nooit.
  groetjes ruud
 • Haha, het was te verwachten dat intuïtieve mensen die ik hier tegenkom m'n tips meteen zelf gaan toepassen. Maar onderschat het niet. Je weerstand op dit verschijnsel is zonder twijfel groot en bestaat al heel lang - het is niet voor niets een thema dat met regelmaat terugkomt in je dromen - en zonder inzicht in de structuur van dromen wordt het lastig om erachter te komen waar de oplossing zit voor het probleem waar je droom je op wijst. Wees er dus voorzichtig mee, want je kunt er makkelijk in blijven hangen. Ga inderdaad eerst schrijven en dan voel je wel of je er in je eentje iets mee wilt, of dat je er toch beter aan doet tijd vrij te maken voor een sessie.
 • Beste Nino,

  Als je een droom uitwerkt, al dan niet met een coach, dan keer je erin terug. Ik gebruik daar vaak een visualisatie bij om je terug in de droom te praten. Tijdens die visualisatie besteed je aandacht aan momenten in de droom die je spannend vindt, die je bang maken. Of aan de afzonderlijke personages. Je zoekt bv dan juist de angst op die het jongetje steeds in de aanval laat gaan en gaat een gesprek met hem aan. Omdat het je eigen droom is, weet je altijd precies waarom dingen in je droom lopen zoals ze dromen. Het is allemaal opgeslagen in je lichaam en door zo'n visualisatie kom je weer bij die informatie. Bij mensen die niet zo makkelijk situaties visualiseren, kies ik ook wel voor een opstelling van de droom of voor voice dialogue.

  Zo werk ik ook met mijn eigen dromen. Ik ga mediteren en ga voelen waar er in mijn lichaam spanning zit. Daar ga ik met mijn aandacht naartoe en dan laat ik de droom langzaam voorbij komen. Het deel van de droom dat blijft haken, heeft altijd te maken met die spanning die ik voel. Maar het kost tijd om zo'n manier van werken een beetje eigen te maken. Iemand die je erin praat, maakt alles een stuk makkelijker, omdat je dan minder snel op je eigen weerstand blijft hangen. Je persoonlijkheid is heel slim als het gaat om het vermijden van pijn.
 • Hallo Nino,

  Ik vermoed dat dat kleine jongetje je weerstand is tegen je voorspellende dromen. Ik heb zelf ook zo'n jongetje in m'n dromen gehad, tot ik 'm in een meditatie gerust stelde en vertelde dat ik nu oud en wijs genoeg was om met die vooruitwijzende dromen om te gaan. En ik ben 'm vaker tegengekomen in de dromen van mensen die ook zulke voorzienende dromen hebben. Het kan verhelderend zijn om zo'n droom een keertje uit te werken. Ik ken wel iemand die je daarbij kan helpen. Vrij goed zelfs :-)

  Groet,
  Annette
 • Hallo Ruud,

  Ik schrijf al een hele tijd 's ochtends mijn dromen op. Het ontstond als een schrijfmeditatie 's ochtends, meteen bij het ontwaken, waar al heel gauw allerlei dromen doorheen gingen spelen. Tot ik daarmee begon, wist ik nooit meer wat ik had gedroomd, maar door er zo bewust mee bezig te gaan, bleven mijn dromen vanzelf beter hangen. Inmiddels is het een uitzondering als ik een droom eens niet meer terug kan halen.

  Wat helpt als je je dromen niet zo makkelijk onthoudt, is voor het slapen gaan vragen om een droom. Als je 's ochtends wakker wordt, kom dan niet meteen in beweging, maar blijf in dezelfde houding liggen en vraag je af wat je hebt gedroomd. Als je droom terugkomt, schrijf hem dan op, of vertel hem aan jezelf. Dan is de kans groot dat je je dromen beter gaat onthouden. En dan kom ik weer om de hoek kijken :-)

  Succes ermee,
  Annette
 • Hi Anette,
  Leuk voorbeeld.
  Ik weet wel dat ik droom, afgelopen nacht nog onrustige dromen maar ik weet 's ochtens niet meer waarover.
  Hoe onthoud jij die dromen dan?
  groetjes ruud
This reply was deleted.