Spelregels en tips bij conflicten

Vroeger of later komen we allemaal wel eens in een conflictachtige situatie terecht. Is dat erg? Nee, zolang je op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Confrontatievermijdend gedrag levert vrijwel altijd op de lange termijn conflictop en altijd de confrontatie aangaan, levert op de lange termijn vaak verstoorde verhoudingen op.

Wat is wijs:

  1. Blaas niet alles op. Relativeer waar dat kan
  2. Bespreek verschillen van mening/inzicht kort. Hoe langer je conflicten bespreekt hoe groter het risico dat er van alles opgeblazen wordt.
  3. Als je merkt dat je emotioneel geraakt bent (boos, bang of bedroefd) neem dan eerst een time-out en kom tot jezelf voordat je gaat uitpraten. Wacht af totdat je weer rustig bent en ga dan pas het gesprek aan.
  4. Spreek je verlangen uit in plaats van je verwijt. Dit vraagt dat je eerst bij jezelf na hebt te gaan wat jij nodig hebt, waar jij positief geformuleerd (wat je dus wél wilt) behoefte aan hebt.
  5. Doe de ander een concreet verzoek waar hij of zij ja of nee tegen kan zeggen. Accepteer een eventueel nee, anders is het geen verzoek meer, maar een eis geworden. Vraag jezelf vooraf daarom ook af of er sprake is van een verzoek. Kun je het nee van de ander eren.
  6. Vraag niet naar het waarom. Het woord waarom roept bij de ander het gevoel op ter verantwoording geroepen te worden en levert per saldo vooral weerstand op. Als je echt wilt weten wat de achterliggende motivatie van iets is, vraag dan: Wat is de reden dat… of: Hoe komt het dat…
  7. Doe geen suggestieve beweringen of ga niet zitten interpreteren. Dit zijn strategieën van het ego en die leveren alleen maar meer strijd op. Vertel liever hoe je je voelt.
  8. Vermijd scheldkanonnades en wat dies meer zij, als je zelf ook respectvol behandelt wilt worden.
  9. De ander bekennen dat het niet je intentie is geweest om wat er nu is te veroorzaken of als je dat kunt je excuses aanbieden zal de angel soms uit de strijd kunnen halen.
  10. Een botsing kan mits je je houdt aan de spelregels, ook tot verdieping van de relatie leiden.
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk