Yoga de rijkdom van je ware zelf ontmoeten

De grote filosoof schrijver Nietsche heeft eens gezegd
“ De grootste gebeurtenissen zijn onze stille uren”
 
Maar hoe bedoelt hij dat?
Wat is stil zijn?
 
Als we stil zijn lijkt ons denken op het spiegelend oppervlak van een stille vijver. De vijver lijkt in zichzelf te mijmeren, maar kan ook heel goed alles weerspiegelen wat er omheen voorvalt. Als ons denken kalmer wordt, dan kunnen we zowel onszelf, als anderen beter begrijpen.
Maar hoe doe je dat? Hoe kan je die stilte bereiken?
 
In de yoga filosofie maken we kennis met drie krachten van kosmische substantie, waardoor we leren te begrijpen wat die krachten zijn en hoe we stilte kunnen bereiken. De hele schepping komt voort uit deze drie krachten.
 
De eerste kwaliteit is de kracht van Sattva wat betekent: harmonie, verlichting oftewel de transparantie in de materie.
 
De tweede kwaliteit is Raja de activerende kracht die alles in beweging brengt.
 
De derde kwaliteit is de kracht waarin niet veel gebeurt en wordt Tamas genoemd. De eigenschappen van deze kracht zijn afremmend, terughoudend en inert.
 
Ik leer de mensen via de yoga houdingen balans te vinden tussen deze drie krachten door de kracht van beweging te verstillen en de kracht van de tamas (inertie) op te heffen.
Door deze twee samen te brengen in de yoga asanas ontwikkelen we de Sattva kracht, de transparantie in de materie. Subtiele energie wordt opgewekt en dat schept kalmte oftewel verruiming van bewustzijn. De geest wordt rustig en licht. Bij deze kwaliteit moet je niet denken aan iets doods, integendeel het maakt je springlevend omdat de geest licht en stil is.
 
Een geest die vol zit, is zichzelf al genoeg daar kan niets meer bij, laat staan dat het leven gevoeld kan worden. Op de Satsangavonden die ik geef worden we bewust van onze duale kant waardoor we gaan begrijpen dat daar nooit vrede te vinden zal zijn. We maken op deze avonden contact met de kern van ons wezen die goddelijke vonk die we allen in ons dragen en die ons doet uitstijgen boven onszelf. Zo ervaren we het intense geluk van wie wij werkelijk zijn ondanks de duale kant waar we mee moeten dealen.
 
Wat is er mooier dan de schoonheid en de liefde te doen ontwaken door de Sattvaguna te ontwikkelen. Je creatieve bron gaat stromen daarom is yoga zo belangrijk, de grote yogi's hebben niet voor niets het yoga pad ontwikkeld en het pad leidt je naar Advaita Vedanta.
 
Wat een geniale combinatie, alles zit erin als je de rijkdom van je ware zelf wil ontmoeten.
 
Mijn yoga cursussen beginnen in september weer. De avonden zijn bijna vol, kijk op mijn website als je je wil aanmelden voor een van de cursussen of individuele sessies zoals de Darshan. Of mijn maandelijkse Satsang avond. Ook is er nog plek voor de één jarige opleiding tot yoga docent(e)!
 
Ik wens je een liefdevol weekend toe!
 
With love,
Inge
 
 
 
 
 
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Spiritueel Ondernemers Netwerk to add comments!

Join Spiritueel Ondernemers Netwerk